Annons
Annons
Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter och Acacia Holland, klubbordförande Laboremus, S-studenter Uppsala.
Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter och Acacia Holland, klubbordförande Laboremus, S-studenter Uppsala.
Foto: Sandra Sangwan/Privat

Slutreplik: En röst på Liberalerna är en röst på Sverigedemokraterna


"Det är tråkigt att Liberala Studenter inte har valt att stå upp mot Sverigedemokraterna eller deras moderpartis samarbete med dem", skriver representanter för S-studenter i en slutreplik till Liberala Studenter, Konservativa Förbundet, och Högerpartiet.

Det här är en slutreplik på Liberala Studenters replik “Åtta förlorade år för Sveriges studenter” samt Konservativa förbundets och Högerpartiets replik  “Socialdemokraterna utgör det faktiska hotet mot akademin”. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Om mindre än en vecka är det val. Om mindre än en vecka kan Jimmie Åkesson utnämnas till Sveriges justitieminister. Men att Liberalerna agerar dörrmatta till ett rasistiskt parti med nazistiska rötter är inget som Liberala studenter nämner i sin replik. Istället fokuserar de på klassiska borgerliga ungdomsförbundsfrågor såsom att man ska kunna dricka mer alkohol.

Det imponerar inte.


Det SD-kopplade Konservativa Förbundet fokuserar för sin del på en konspirationsteori om tjänstemän som i hemlighet styr samhället och utbildningen. En klassisk högerextrem “deep state” konspiration. De ställer sig också negativa till den värdegrund som styr svenska högskolor. Den värdegrund som försäkrar etik och redlighet i forskningen samt demokrati, legalitet, objektivitet och fri åsiktsbildning.

Detta borde oroa alla som står upp för den fria akademin. Men tydligen inte de Liberala studenterna.

Det är tråkigt att Liberala Studenter inte har valt att stå upp mot Sverigedemokraterna eller deras moderpartis samarbete med dem. Turligt nog finns det liberaler som vågar stå upp mot rasism och fördömer Liberalernas regeringsplaner med Sverigedemokraterna. Till exempel kommer den tidigare partiordförande Bengt Westerberg att rösta på Centerpartiet istället för Liberalerna.

Det är allvar nu. Sverigedemokraterna ställer sig frågande till homosexuellas rättigheter, de har oroande kopplingar till Ryssland och för några dagar sedan bjöd deras riksdagskansli in till ett firande av Nazitysklands intåg i Polen. Liberaler, är detta verkligen ett parti ni vill samarbeta med eller göra er beroende av?


Annons

Annons

Tillsammans införde Socialdemokraterna och Liberalerna demokratin i Sverige. Vi delar många grundläggande värderingar och sakpolitiska lösningar. Det är i grunden bra, och det borde vi ta till vara på bättre.


S-studenter vill liksom Liberala Studenter höja kvaliteten inom den högre utbildningen. Det handlar bland annat om att öka antalet lärarledda timmar. Det handlar om att se till så att kurslitteraturen finns tillgänglig på biblioteken och samtidigt höja forskningsanslagen.

Studenter behöver också någonstans att bo. Dagens bostadssituation är ett skämt. Det byggs för lite och det som byggs är alldeles för dyrt. Ingen student ska behöva tacka nej till sin utbildning på grund av bostadsbristen. För att bygga bort studentbostadsbristen vill vi ha ett statligt byggbolag och för att pressa ner hyrorna vill vi återinföra ett förbättrat investeringsstöd. Bostadsbidraget för studenter bör också vara generellt och administreras av CSN.


Tillsammans skulle vi kunna bygga ett bättre Sverige.


Men tyvärr ser den politiska spelplanen inte ut så idag. Liberalerna har valt sida och samarbetar nu aktivt med Sverigedemokraterna. Den 11 september är det val. Då är en röst på Liberalerna en röst på Sverigedemokraterna.


Rösta på Socialdemokraterna för ett jämlikt, frihetligt och solidariskt Sverige.


Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter

Acacia Holland, klubbordförande Laboremus, S-studenter Uppsala

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…