Annons
Flyttlådor
Ett billigare alternativ till att köpa nya flyttkartonger är att be om tomma, använda kartonger i mataffärer.
Foto: moveON moving/Wikimedia commons

Konsumentkollen: flyttkoll


Konsument Uppsala tipsar om vad man ska tänka på när man flyttar, både som nybliven student som fått sin första studentbostad och som nyexaminerad dito som ska lämna studentlyan för sin första egna, "riktiga" bostad.
  • Bestäm hur du vill bo. Fundera på vilken typ av boende du vill ha, var du vill bo och hur mycket det får kosta. Många val som gäller boendet har stor påverkan på både din ekonomi och på klimatet.
  • Planera din ekonomi. Gå igenom alla kostnader du kommer få när du flyttat hemifrån så att du vet om du kommer ha råd. Glöm inte att räkna med mat, kläder och annat som behövs.
  • Teckna hemförsäkring. Skulle du drabbas av inbrott, brand eller något annat som gör att du förlorar dina egendomar och ditt hem är det mycket viktigt att du har en hemförsäkring, annars kommer du inte få någon ersättning.
  • Gör en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Du ska göra din anmälan innan du flyttar eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag.
  • Eftersänd posten. Om du vill göra en eftersändning av din post kan du kontakta Adressändring AB. Med eftersändning menas att posten ordnar så att post som kommer till din gamla adress skickas till din nya i stället.  
  • Beställ tele- och internetabonnemang. Det finns många olika alternativ att välja mellan då du ska skaffa mobil- och internetabonnemang, och det är viktigt att man undersöker vad som ingår och hur lång tid man binder upp sig.
  • Teckna elavtal. När du ska skaffa elavtal väljer du själv vilket elhandelsbolag du ska köpa elen från, och det är även upp till dig att välja vilken typ av abonnemang du ska ha.
  • Skaffa möbler och köksredskap. Har du fått tag på ett förstahandskontrakt eller flyttar in i en omöblerad andrahandslägenhet måste du skaffa egna möbler, kökssaker och annat. Ett bra tips för att hålla nere kostnaderna är att kolla köp- och säljsidor, loppisar och second hand-butiker eller höra med släkt och vänner om de har möbler och saker som de inte behöver.  
  • Flyttkartonger och flyttmaterial. Flyttkartonger att packa i kan du köpa på en del större varuhus. Ett billigare alternativ är att be om tomma, använda kartonger i mataffärer.

Källa: hallåkonsument.se


Annons

Annons

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller besök dem mån-tors i stadsbiblioteket mellan kl 9-12.

Nu är det klippt!

Fick betala kompisens p-bot

Reklamation inte detsamma som garanti

Inget öppet köp på gratiströja

Måste man betala för oanvänt gymkort?

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…