Annons
Annons
Skrivsal högskoleprov
De som är lediga och har snabb uppkoppling kommer gynnas av "först till kvarn"-principen när anmälan till högskoleprovet öppnar på fredag menar juridikprofessor Olle Lundin.
Foto: Foto: Eva Dalin/pressbild UHR

Uppsalaprofessorn om högskoleprovet: “Det gynnar vissa grupper”


I förra veckan beslutades, efter många om och men, att högskoleprovet ska genomföras i höst, men att det är först till kvarn-principen som gäller vid anmälan då endast ett begränsat antal kommer att kunna ta provet och bara de som saknar giltigt resultat sedan tidigare. På vissa håll har det påtalats att förfarandet är orättvist och Olle Lundgren, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, menar att det till och med strider mot högskoleförordningen, rapporterar Sveriges Radio, SR.
 – Det här gynnar vissa grupper, det gynnar dem som har snabba uppkopplingar, ofta kanske i tätorter, i storstaden, det gynnar den som har en egen dator, och så gynnar det den som kan förfoga över sin tid just den här specifika tidpunkten. Man kan ju vara på jobbet och inte komma ifrån, man kan vara i skolan, säger Olle Lundin till SR.

Enligt högskoleförordningen får man bara begränsa antalet provdeltagare om det sker på "objektiva grunder", vilket Olle Lundin alltså menar inte blir fallet med det nya utförandet.
Regeringens nationella samordnare för högskoleprovet, Peter Honeth, håller dock inte med.
– ...det innebär ju att ingen sitter och väljer ut att den ena eller andra får skriva utan det är samma villkor för alla, och på det sättet är det en objektiv grund, säger Peter Honeth till SR.

Anmälan till högskoleprovet öppnar på fredag.

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-20 11:06
Efter de uppmärksammade covidutbrott bland studenter på läkarprogrammet och juristprogrammet i början av terminen har de…
2020-10-12 14:42
Expressen har avslöjat att flera studentbostäder i Skatteskrapan, även känd som Studentskrapan, i Stockholm har använts…
2020-10-12 14:07
En student vid Lunds universitet stängs av i en månad efter att ha mailbombat anställda på nationalekonomiska…