Foto: Ida NordenhemRektor Eva Åkesson är glad över att få sitta kvar i tre år till.

Eva Åkesson fortsätter som rektor

Nu står det klart att Eva Åkesson kommer att vara Uppsala universitets rektor i ytterligare tre år. Rektorn själv är nöjd med beslutet, och berättar att hennes hjärta klappar extra mycket för att möta studenterna.

Regeringen beslutade idag att förlänga Eva Åkessons förordande som rektor i ytterligare en treårsperiod, till och med 31 december 2020. I ett pressmeddelande på Uppsala universitets hemsida svarar Eva Åkesson att det känns bra, och att hon ser fram emot att fortsätta jobba med de prioriteringar och utmaningar som posten innebär.

– Vi behöver fortsätta att satsa på kvalitet och internationalisering, för att även framöver vara ett attraktivt val för svenska och internationella studenter och forskare. Det är också viktigt att vara aktiva när det gäller forsknings- och utbildningspolitiken både i Sverige och på EU-nivå. I Sverige pågår två viktiga utredningar, den ena om internationalisering och den andra om styrning och resursfördelning, där Uppsala universitet har varit väldigt tydliga med vad vi tycker är viktigt. Inom EU samarbetar vi inom nätverket Guilden för att bidra både med kunskap och insikter när den europeiska forskningspolitiken läggs upp, säger hon.

Vidare uppger Eva Åkesson att hon upplever ett starkt stöd för universitetets nuvarande inriktning, och att uthållighet och långsiktighet är viktigt för att nå uppsatta mål. Hon uttrycker ett starkt engagemang för Uppsala universitet och tycker att alla frågor är roliga att jobba med.
– Det är verkligen en förmån att dagligen träffa så många starkt engagerade människor, både inom och utanför universitetet. Lite extra klappar mitt hjärta för att möta studenterna i olika sammanhang. De är så kloka och jag får energi och framtidstro av deras entusiasm! De får mig att tänka att vi kommer att fortsätta bidra till en bättre värld även i framtiden, säger Eva Åkesson.