Annons
Bild Mathilda Jilg och Erica Aronsson
Mathilda Jilg och Erica Aronsson är med i Klimatstudenternas nationella styrelse som ligger bakom namninsamlingskampanjen.
Foto: Sandra Gunnarsson

Namnsamlar för klimatet


Pandemin har visat att lärosätena kan minska sitt flygande. Klimatstudenterna har nu startat en namninsamling för att få universitetspersonal att stanna på marken.

I några års tid har Klimatstudenterna arbetat för att universiteten ska minska sin klimatpåverkan. Nu riktar de åter fokus mot flygandet. I en ny namninsamling kräver de att utsläppen från flygresor ska ligga kvar på samma nivå som under pandemin, eller i alla fall inte öka till mer än hälften av 2019 års nivåer.

– Vi tycker att lärosätena ska leva som de lär. Pandemin har visat att de inte behöver flyga så mycket och nu finns verkligen tillfälle att ändra sig, säger Mathilda Jilg, medlem i Klimatstudenterna styrelse och student i Freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet.

– Vi vill helt enkelt att man inte ska gå tillbaka till business as usual, inflikar Erica Aronsson, medlem i Klimatstudenterna Sveriges styrelse och agronomstudent vid SLU.

När vi har intervjuat de som flyger mest vid UU har vissa hävdat att det är en förutsättning för att kunna bedriva forskning, bland annat om hur man kan skapa alternativa energikällor. Hur tänker ni kring det?

– Det viktigaste går att klara av över Zoom. Det som man missar är fikat och nätverkandet, säger Mathilda Jilg.

– Det behöver heller inte vara svart eller vitt. Vissa flygresor är nödvändiga, medan andra kan undvikas – speciellt i Europa där det går att ta tåg, säger Erica Aronsson.

Det går att få till en förändring, menar de och hänvisar till siffror som visar att flygrelaterade utsläpp vid landets lärosäten minskat med  87 procent mellan 2019 och 2020. Nu krävs åtgärder för att se till så att utsläppen inte fortsätter att öka. Klimatstudenterna planerar att lämna namninsamlingen till lärosätena och utbildningsdepartementet.

– Det känns viktigt att direktiven kommer uppifrån och att det ställs högre krav på universiteten. Det ställs alldeles för få krav idag, säger Mathilda Jilg.

 


Annons

Annons

Lokala och nationella klimatstudenter

 

Klimatstudenterna startades av studenter på SLU i Uppsala. I November 2018 bildade studenter från Uppsala, Göteborg och Stockholm föreningen Klimatstudenterna Sverige.
Idag finns också flera lokala grupper. De arbetar för att universiteten ska minska sin klimatpåverkan, bland annat genom initiativ som namninsamlingen ovan. Varje år rankar de också lärosätena efter hur bra deras klimatarbete är.

 

Näs mer om namninsamlingen här.

Läs mer

2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…
2024-05-07 10:05
Alkohol är särskilt skadligt för den unga hjärnan, enligt den nya rapporten “Alkohol och hjärnan”, vilket rimmar illa…