Annons
Annons
Bild Alice Pettersson
"Jag skriver ganska mycket och har alltid tyckt att det har varit kul." säger Alice Pettersson, 24 år, som vann tredje pris i novelltävlingen med berättelsen "Vill inte hem" som delvis utspelar sig i köket på Wermlandskällar'n.
Foto: Sandra Gunnarsson/privat

Novelltävlingsveteran inne på 2:a roman


Med tydliga scener lyckas hon fånga Uppsalastudentens väsen – och bjuda på en oväntad twist. Ergo har pratat skrivande med tredjepristagaren i novelltävlingen, Alice Pettersson, som sedan sist vi träffades har påbörjat sin andra roman.

Det är inget okänt ansikte som dyker upp där på skärmen i Zoom. Men det tar ett tag att placera var jag sett tredjepristagaren i årets novelltävling tidigare. Alice Pettersson hjälper till.
– Jag kom trea i er novelltävling för två år sedan. Jag var med även förra året, men det bidraget var inte så bra. De två jag blivit placerade med är bättre.
Då för två år sedan var huvudpersonen i Alice Petterssons novell Dagboken en kvinnlig student som var besatt av åtrå till sin lärare. I år får vi följa en kille som jobbar i nationskök och inte riktigt vill åka hem efter kvällens pass. Om man ska hitta någon gemensam nämnare är det att de två novellerna bjuder på en twist, i övrigt skiljer de sig åt i både sett till handling och huvudpersonernas karaktär.

Att Alice Pettersson är duktig på att gestalta scener blir tydligt i årets novell. Här finns många beskrivningar som de flesta Uppsalastudenter nog kan känna igen sig i. För undertecknad som jobbat som kock, är det framförallt skildringen av hur det är att jobba i ett nationskök som stannar kvar. Beskrivningen är verkligheten trogen, men Alice Pettersson säger att hon inte själv har dessa erfarenheter.
– Min kille har jobbat som kock. Jag har hört många stories från hans köksäventyr, så det var bara att plocka därifrån, säger hon.

Foto: Privat

"Vi tycker att boken är klar. Men eftersom den inte blivit antagen än så är den väl inte det"

 


Annons

Annons

Alice Pettersson är inte direkt någon ovan skribent. Med sina tre bidrag till Ergos novelltävling – samt en text till UTN:s tidning Technas novelltävling, där hon också vann – kan hon nog titulera sig novelltävlingsveteran. Hon räds inte heller längre skrivprojekt. När jag träffade henne för två år sedan höll hon på att skriva på första delen i en ungdomstrilogi tillsammans med sin syster. Nu berättar hon är de håller på med del två i samma serie som handlar om gymnasielever på en skola i Norrland.
Men hur gick det med första delen, är den klar?
– Ja vi tycker att boken är klar. Men eftersom den inte blivit antagen än så är den väl inte det, säger hon och skrattar.
De har skickat första bokmanuset till flera förlag, men har inte fått napp. Eftersom de ändå hade en plan för vad del två skulle handla om har de satt igång att skriva. Att författa tillsammans med en annan person har sina fördelar.
– Jag kan få skrivblockeringar, hon vräker ur sig text. Sen går jag in och rättar till det hon har skrivit. Och då kommer också jag igång.

Även om Alice Pettersson läst olika skrivarkurser på distans och påbörjat studier på språkvetarprogrammet, har hon lagt mest studietid på det naturvetenskapliga spåret. Hon har läst tekniskt basår och en kandidat i matte (något som hon sett till att inkorporera i de egna böckerna som till handlar om vetenskap). Nu läser hon kompletterande lärarutbildning och siktar på att bli mattelärare. Förhoppningen är att skrivandet ska kunna fortsätta parallellt med undervisningen.
– Målet är att böckerna ska bli utgivna och att jag ska jobba som lärare. Helst skulle jag vilja jobba halvtid och skriva på halvtid

Novelltävling 2020

 

Alice Pettersson tog hem tredje pris i novelltävlingen. Här kan du läsa hennes novell Vill inte hem.

Läs mer

2021-05-06 10:08
"Filosofi och pandemi" Redaktörer: Åke Gafvelin och Lapo Lappin Artos & Norma bokförlag
2021-05-03 10:59
"Anderberg ger oss en inblick i alla dessa herdar och hur de har förhållit sig till 'flocken'. Ett återkommande motiv är…
2021-04-06 10:44
"Det är obekvämt för att det är rått, mörkt och äkta. Mirandas psykiska ohälsa blir så väldigt påtaglig."– det gör ont…