Annons
Annons
Provat den nya bröstmjölkssemlan? Närproducerad från frigående mammor.
Foto: Wikimedia commons

Nya semmeltrenderna


Hemlor, prinsess-semlor och semmelwraps – det tycks inte finnas någon gräns för påhittigheten i fastlagstider. Ergo har tagit fram några egna förslag som förhoppningsvis kan hjälpa landets bagare på traven.

Tårtsemlan

Vi vet att det redan finns en tårt-semla. Den vi menar saknas i sortimentet är egentligen en helt vanlig semla, men som konditorn kastar i ansiktet på kunden efter att den betalat à la Kungen och Jimmie Åkesson (som förvisso inte betalade, men så är de ju offentliga personer också och de får ju allt gratis).

nbsp;

Janssons semla

Janssons frestelse är ju gott och semla är ju gott, så rimligen är di goa ihop. Häll i ansjovisspad i grädden innan du vispar den och hacka ihop semmelbullens inkråm med lök och mandelmassa. Bra för dig som upplevde att du fick för lite jul när det begav sig.

nbsp;

Ljummen vägg

Du som vill vara lite nyttig men som inte kan tänka sig en fettisdag utan hetvägg (semlan serverad i en skål med varm mjölk, för er som inte vet) föreslår vi en ljummen vägg. Häll bara på lite fesljummet vatten direkt från kranen på semlan. Har du tur blir du lätt magsjuk av kombon och går ner ett par kilo av rännskitan som följer.

nbsp;

VR-semlan

För dig som är än mer mån om din figur kan vi rekommendera virtual reality-semlan. Ladda ner en semmelätarapp (vi räknar med att det finns ett flertal) och låtsas att du äter en Så kan du också låtsas att du lever ett värdigt liv.

nbsp;

Stenålderskostsemlan

Det vore trist om alla som går på paleodiet skulle missa årets (nåja, februaris) höjdpunkt fettisdagen. Därför kan vi nu presentera stenålderskostsemlan: två stora kokta stycken rött kött, vari det ligger kokt kål där småstenen inte har sköljts bort (för på stenåldern fanns visst inga vattenkranar).


Potatisdietsemlan

Även den senast utsprungna blomman i dietrabatten ska naturligtvis ha sin egen semla. Som dessutom är löjligt lättgjord Du delar bara en stor, kokt potatis i två delar. Däremellan lägger du potatismos gjort på enbart vatten och potatis. Vill du lyxa till det lite extra kan du använda lite grovt mosad potatis som ersättning för mandelmassa, medan det fluffigare moset fungerar som grädde. Om du inte är för hardcore kan du toppa med lite dill.

nbsp;

Identitetssemlan

En dekonstruerad semla där de tre komponenterna – bullen, grädden och mandelmassan – argumenterar kring vilken av dem som är mest förtryckt och som därmed har tolkningsföreträde (måste väl ändå bli mandelmassan?).

nbsp;

Kroppsbyggarsemlan

Det kan väl inte ha undgått någon att kroppsbygge har blivit det nya på instagram med mycket fokus på ass och abs. Här inspireras vi av kroppsdelar och bakar en semla som påminner om röv/magrutor. Gör en deg som vanligt, lägg ihop bollarna två och två för röv eller i dubbel rad om tre för mage. Baka av och fyll med vad du vill, förslagsvis uppvispad kvarg och kokt kycklingbröst. nbsp;

nbsp;

Bröstmjölkssemlan

Det är ju allmänt känt att det går att göra ost av det människan ger i di, se till exempel bröstmjölksmozzarella. Lägg därtill alla positiva effekter som bröstmjölk sägs ha, typ botar cancer och förhindrar allergi. I vårt recept används råmjölken, den första mest näringsrika som kommer ut strax efter att bäbin är född. Närproducerad och ekologisk från en frigående mamma.

nbsp;

SKAM-semlan

Vid varje semmelfika finns de kräsna som vare sig tycker om grädde eller mandelmassa. Tillhör du denna kategori? Nu finns det ett sätt att komma undan. I takt med att den norska tv-serien Skam tagit Sverige med storm och påverkat såväl tal som klädstil, finns det ingen anledning att inte lägga sig till med ännu en norsk grej – att äta så tråkigt som möjligt. Jeg spiser mine semler som i Norge, di kalles “boller” – dvs en torr bulle bara sådär, utan allt det goda.


Annons

Annons

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…