"Ha-ha-ha-ha den äran på fotens dag!"

Dagar som är bättre än Alla hjärtans dag

Tvåsamhet och romantik hajpas lite extra just 14 februari, men allvarligt talat råder det ingen skriande brist på den varan resten av året. Ergo tipsar därför om andra temadagar som är väl värda att bli ett återkommande inslag i ditt liv, och som dessutom går alldeles utmärkt att fira ensam i studentrummet utan att känna sig misslyckad.

 Geléhallonens dag 15 februari

Redan dagen efter den som tillägnas helgonet Valentin infaller en ny och mycket spexigare temadag. Du behöver varken ha en dejt, en partner eller ens en kompis eller ett marsvin för att proppa dig spyfärdig med geléhallon. Dessutom borde det inte vara så svårt att fixa vare sig veganska eller sockerfria geléhallon. Snacka om inkluderande högtid!

 

Fotens dag 18 februari

Hjärtat i all ära –  hur ofta skänker du en tacksam tanke till någon av dina fötter, som ju tålmodigt bär dig genom livet? Antagligen inte så ofta som du borde. Därför föreslår vi att du inför lördagen bakar en fotformad tårta (stans konditorier befaras dessvärre ha fullt upp med att städa upp efter Alla hjärtans dag) och köper krukor med kattfot att ge till nära och kära. Kanske kan du unna den av dina fötter som du väljer att fira ett skönt fotbad framåt kvällen?

 

Slarvighetens dag 20 februari

Det finns egenskaper som hyllas varje dag, hela året. Punktlighet, ordningsamhet och förmåga att snacka sig till högre lön till exempel. Därför är det strålande att den underskattade slarvigheten har en alldeles egen dag. Hur den ska firas? Tja, med utspillt vin, vidbränd gratäng och tårta på trasiga bottnar kanske? Den här temadagen är helt okej att glömma bort för att i stället fira närhelst man blir påmind.

 

Internationella isbjörnsdagen 27 februari

Isbjörnar är som bekant utrotningshotade, så att klä dig i isbjörnspäls rekommenderas inte. Däremot kan du sy en isbjörnskostym i teddytyg, tänk Björne fast vit. Sedan bjuder du dina kompisar (om du har några, annars kan du såklart fira ensam) på polarpubrunda. Beta av så många nationer du hinner och bonda med andra isbjörnar. Det blir ett minne för livet.

 

Internationella musarmsdagen 28 februari

Människans hjärta, och uppenbarligen även fot, har dagar till sin ära. Mössen däremot får sällan cred för sina precis lika funktionella kroppsdelar. Deras armar, i dagligt tal kallade framben, är kända för sin flinkhet och precision. Varje julafton får vi se hur de små gnagarna på försvinnande kort tid och med imponerande samarbetsförmåga förfärdigar en balklänning.

Den som vill anamma ett postkolonialt perspektiv bör dock se över vad det egentligen är vi firar på Musarmens dag. Betalade den vita överklassflickan något för klänningen? Skulle hon sy kläder till mössen om de var bjudna på bal? Finns det ens baler som är öppna för möss?

 

Internationella pannkaksdagen 28 februari

Även om du skippar musarmsdagen av ideologiska skäl behöver du inte känna dig berövad på temadag sista februari. Internationella pannkaksdagen borde du inte ha några moraliska betänkligheter om, i varje fall inte om pannkakorna är veganska.

 

Myggholkens dag 28 februari

… eller vad sägs om att fira några utsatta världsmedborgare som annars mest möts av hat?Det känns ju fint att de åtminstone har fått holkar.

 

Tandborstbytardagen och Clean Out Your Computer Day 13 februari

Sorry, den har du missat. Nu får du lov att använda samma tandborste ett år till. Plus till att du sparar några kronor och har något att skylla på när tandläkaren uttrycker sitt missnöje. Datorn får också lida ett tag till. Om den kraschar innan det är Clean Out Your Computer Day igen straffas den med döden.

 

Bonus:

Rumpans dag 14 maj

Om du skulle befinna dig på backpackerturné i internetskugga när den lär listan publiceras och därmed går miste om februaris alla viktiga datum kan du trösta dig med att du har det bästa framför dig. Rumpans dag är dock inte lika inkluderande som Alla stjärtars dag, vilken firas parallellt med den helige Valentin. Det är ju lite oklart vems rumpa som åsyftas. Kanske den som sitter på Halvar, som har namnsdag 14 maj?