Annons
Annons
Mataffär
Kan man kräva att få betala det felmärkta priset på en vara?
Foto: Pxhere

Konsumentkollen: matnyttigt om matköp


Får mataffären verkligen sälja varor som passerat sitt bäst före-datum? Och har jag rätt att kräva ersättning om jag biter sönder en tand på en olivkärna? Det vet Konsument Uppsala.

Fråga: Sist när jag kom hem från mataffären hade yoghurten jag köpt passerat bäst före-datum. Jag har en tight matbudget och vill såklart inte köpa gammal mat. Får butiken verkligen sälja mat som gått ut i datum?

Svar: Ja, butiken får sälja livsmedel där bäst före-datumet har passerat. Anledningen till det är att livsmedlet i de flesta fall är fullt ätbart. Butiken ansvarar för livsmedlet och ska bedöma om det går att sälja det efter att bäst-före datumet passerat. Livsmedel som bedöms vara osäkra får aldrig säljas eller ges bort. Om livsmedlet istället har en sista förbrukningsdag får det inte säljas efter att datumet har passerat. Idag brukar flera butiker sälja ut livsmedel där bäst före-datumet närmar sig till rabatterat pris. Om du vill klaga på ett livsmedel är det viktigt att du hör av dig till butiken på en gång. 

"Om oliverna marknadsförs som kärnfria men inte är det kan det utgöra en säkerhetsbrist."

 


Annons

Annons

Fråga: Ibland stämmer inte priset som står på hyllkanten med det som slås in i kassan. Har jag rätt att kräva att få betala det lägre priset som visades på hyllkanten?

Svar: Det korta svaret är nej. I mataffären ingås avtalet i kassan, därför gäller det pris som visas i kassan. Det är mycket viktigt att butikens priser stämmer. Påtala därför alltid för butikspersonal när du uppmärksammar felaktiga priser.  

Fråga: Jag hade köpt kärnfria oliver i en mataffär. En del av kärnan måste blivit kvar i en av oliverna eftersom jag bet sönder en tand när jag åt dem. Jag hörde av mig till företaget för jag ville ha ersättning för tandvårdskostnaderna jag fick. Företaget säger nej. Kan jag gå vidare på något sätt?

Svar: Ja, förutsatt att du haft kostnader på minst 500 kronor kan Allmänna reklamationsnämnden (ARN) pröva frågan. Om oliverna marknadsförs som kärnfria men inte är det kan det utgöra en säkerhetsbrist. Ibland kan det finnas en varningstext på förpackningen att det kan förekomma kärnor tros att det inte ska förekomma kärnor. Om det finns en varningstext på förpackningen tror jag det blir svårare att få ersättning.

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Undvik att bli lurad på rean

Kan hörlurar lämnas tillbaka?

Att tänka på när du köper bil

Säljkrav från exet

Kan jag reklamera second hand-jacka?

Behövs cykelförsäkring?

Nytt på flygfronten

Stärkt konsumentskydd från 1 maj

Avbokningar i coronatider

Mer ekonomiskt med maskindisk?

Ok med prishöjning på abonnemang?

Flyttkoll

Nu är det klippt!

Läs mer

2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…
2024-05-16 08:52
KONSUMENTKOLLEN. Hur är det egentligen med kundrecensioner, kan du lita på dem? Eller används de i marknadsföringssyfte…