Annons
Annons
Tentatider, snart i en stad nära dig.
Foto: Arkiv

Tv-serierna som hjälper dig förstå Uppsalas studentliv


Det är inte helt enkelt att på ett förståeligt sätt förklara studentlivets olika skeenden för någon som aldrig har upplevt dem. Därför ger vi er nio studentlivsfenomen tydliggjorda med hjälp av det enda visuella hjälpmedlet vi vet att ni alla älskar: tv-serier
Varning för spoilers


The Walking Dead, week of the tenta

Serien kräver väl ingen längre introduktion – den är vad den heter, en serie om vandrande döda, även kända som zombies/walkers. Under random tentaperiod kan man, typ som i serien, se osaliga studenter i fläckiga mjukisbyxor, otvättat hår och håglösa blickar släpa omkring utanför Carolina Redviva strax innan öppning. De törstar efter hjärnmat...eller inte törstar kanske, men de behöver det för att “överleva” på utbildningen. Och nog för att tentastudenterna inte attackerar andra, men vi vet nog att de har lust att döda alla livsglada jävlar som inte för tillfället tvingas traggla 12 timmar “Fordran och skuld”/”Lippincott’s Biochemistry”/”Chemical Principles”/likaledes livsgnistedödande kursbok.

Gift vid första ögonkastet seminarie edition

Ni har kanske sett serien där kärlekstörstande singlar paras ihop av en expertpanel som lika gärna kunde ha använt en tombola? Plågsamma situationer följer därefter: konflikt om Ikea-kassar, äcklelkänslor inför den nya partnern, bråk om pizzatopping pga att en man sover räv. Samma scenario utspelar sig ofta på universitetet där du kastas in i en seminariegrupp och tvingas hantera påtvingade relationer. Precis som i alla förhållanden är det en part som tvingas ta allt ansvar, man måste vara artig trots att man hamnat med “inte de skarpaste knivarna” och det uppstår alltid konflikter om vem som ska göra vad, vare sig det gäller städning eller källförteckning. Sedan måste ni sitta där inför experterna/kursledaren och förklara varför resultatet blev så dåligt.

nbsp;

Stranger Things eller: när kurskompisen försvinner

Vid det här laget har nog de flesta hört talas om den nästan orimligt (fast ändå inte) hyllade Netflix-serien Stranger Things. Men för er som bott under en sten: ett ungt grabbgängs ena kompis försvinner till synes oförklarligt samtidigt som en massa övernaturliga grejor händer. Efter hand kommer det i alla fall fram (Obs Spoiler alert ) att den försvunna pojken är fast i något slags limbo – The Upside Down – och gänget gör allt för att försöka få tillbaka honom därifrån. Ett händelseförlopp som inte helt skiljer sig från när någon i ditt gäng är nybetuttad. Ni, som sedan uppropet dag ett, hängt ihop och tillsammans tagit er igenom insparksspyor, kollektiv tentaångest och euforsika champagnegalloper, blir plötsligt en man kort när hen med stort H dyker upp en vacker dag. Vännens stol gapar tom på föreläsningar, i gruppchatten svarar vännen inte ens på tilltal. Ni börjar fundera på om något allvarligt har hänt. Men så en dag dyker en Snap upp, eller ni tror det. Något suddigt, kanske två hopslingrade kroppar kan urskönjas innan de försvinner. Liksom Winona Ryders karaktär, mamman till pojken som försvinner i Stranger Things, börjar ni maniskt försöka få kontakt med er vän. Men till slut är det bara en metod som återstår – ni tvingas våldgästa den försvunna vännen i dess vidriga kärleksnäste och nästan med våld dra hen ur greppet på sin lover. Vännen är räddad Men blir hen någonsin densamma…?

nbsp;

Trust me dags för praktik

I den nya brittiska serien Trust me (Lita på mig, SVT play) får vi följa sjuksköterskan Cath som snor sin väns läkarlegitimation och söker jobb på en akutmottagning. Serien är en direkt spegling av hur en students första praktik oftast ter sig. Oavsett om man ska bli läkare, lärare, socionom eller random yrke med praktiska inslag – plötsligt står man där på akuten, hör traumalarmet och tvingas hantera resultatet av en trafikolycka med flera blödande, döende barn inblandade. Ok risken för att folk dör kanske inte är så hög på alla praktiker, men KÄNSLAN av att suga hårt på sitt framtida arbete är minst lika plågsam. Läser du en utbildning utan praktiska inslag kan du skjuta upp denna vidriga känsla tills du kommer ut i arbetslivet. Den som väntar på något gott.

The Leftovers – vi som blev kvar i Uppsala
Serien handlar om att 2 procent av jordens befolkning helt plötsligt försvinner. Hur skulle det kännas? Stanna kvar i Uppsala någon dag efter VT 2018 är slut så får du se.

Prison break – tenta

Huvudpersonen tar sig ur ett fängelse efter att ha tatuerat in en flyktvägskarta på kroppen. Vissa studenter tar sig ur och igenom tentan på samma sätt – med formelsamlingar som pryder lår, mage och fötter för beskådan under ett längre toalettbesök.


Game of Thrones – doktoranden

Samwell Tarly ser framför sig år efter år av förkovran i det anrika Citadellet - kanske kommer han inte bara finna botemedlet mot gråfjäll - Westeros svar på typ cancer, AIDS och ALS tillsammans - utan rentav hindra världen att duka under för de dödas armé (något som tittaren till och från under tidigare säsonger kanske har börjat ifrågasätta om det skulle göra någon större skillnad med tanke på hur mycket lidande seriens karaktärer ändå utsätts för). Väl på plats hos sin spränglärde maester/ handledare består dock Sams dagar mest av bajs. Bokstavligt talat. Inte får han något beröm heller när han faktiskt gör en viktig medicinsk upptäckt, utan får nöja sig med att inte bli straffad. Säkert för att handledaren tänker ta på sig äran för hans verk.

nbsp;

Antikrundan lär dig om uråldriga ämbeten

Prylar som varken har något aktuellt användningsområde eller är snygga kan ändå vara värda superdupermycket pengar, lär vi oss i Antikrundan. Det är kanske svårt för nittiotalister att greppa, men livet är inte (nödvändigtvis) slut efter 30. Vissa saker anses dyrbara och skyddsvärda helt enkelt för att de är gamla, till exempel kårämbeten som tofsvipa och standarförare.

nbsp;

Top Model eller rektorsprocessen vid Uppsala universitet

En hård men (o)rättvis jury ska under en utdragen process med moment som ingen egentligen ser något annat syfte med än att dra ut på lidandet och piska igång kandidaternas vilja att gå över lik för att vinna, utse det fulländade utställningsexemplaret. Det är samma sak år efter år och alltid tycker några att fel kandidat vann. Ungefär så går det till när Uppsala universitet utser ny rektor, vilket tack och lov inte händer fullt lika ofta.

nbsp;


Annons

Annons

Tidigare listor:

Svindlande summor – så mycket kan du köpa

Sommarjobb vi minns


7 anledningar till varför Spung är bättre än SKAM

Byxor vi minns

Cyniskt om cykelveckan

Somriga saker är bättre i teorin

Flottar vi förväntar oss att se på valborg

Kurserna som kryddar ditt CV

Störningsmoment i vardagen del 2 av 758

Lokalproducerad mat på UU

Peppiga inspirationscitat som borde smulas sönder till intet

The exchange students´ bucket list

Störningsmoment i vardagen del 1 av 758

Parbeteenden som måste upphöra

Många bollar att hata

Dagar som är bättre än Alla hjärtans dag

7 anledningar att inte längta bort

7 saker du INTE måste göra innan du fyller 70 (minst)

Nya semmeltrenderna

Så överlever du oxveckorna

8 nyårslöften du garanterat kommer att hålla

7 värsta julbesvikelserna

10 sämsta raggningsfraserna

Vem vare som f*cking namngav?

Tolv uttryck vi skulle klara oss utan

De tio värsta samtalsmarodörerna

Nu är det för sent – kurserna du missar

Nya tv-program i vår

Tio nationsmiddagar som borde skrivas in i historieböckerna

Sju saker du garanterat känner igen om du pluggat utomlands

Allt vi älskar med sociala medier

De tio bästa ursäkterna vi hört/ kört

Varför pluggar jag egentligen?

Sex killar som du garanterat träffar på nationsklubb

Tio personer som borde bannlysas från kollektivtrafiken

Elva toalettbeteenden som måste upphöra

Sju collegefilmsfenomen som inte finns i Uppsalas studentliv

Nio störiga facebookfenomen

Tio vidriga saker med valborg nbsp;

Elva situationer du känner igen om du är student med social ångest

Hipster eller teknolog? nbsp;

Fem minnesvärda citat från Ergos kårvalsbevakning

Tio tecken på att du är en överliggare

Tio saker som du gör när det är dags att tentaplugga

Sex hurra om kvinnor i akademin – men...

Tio nono:s för dig som bor i studentkorridor

Tio saker som du känner igen om du bor i Flogsta höghus

Tio matlådebeteenden som gör dig impopulär på våra campi.

Tio besserwissrar du träffar som Uppsalastudent

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…