Annons
Annons
Dags för kårval
Mellan 7 och 21 april är det val till Uppsala studentkårs fullmäktige. Ska du rösta?
Foto: Rudi Simon

Så funkar kårvalet


Idag drar Uppsala studentkårs kårval igång! Fram till och med 21 april har du som medlem möjlighet att lägga din röst i den digitala valurnan. Men vad är det egentligen man röstar om? Och hur går det till? Vi reder ut.

Vad gör kåren?

Kårens jobb är att ta tillvara på dina intressen och rättigheter som student. De hjälper dig om du blir orättvist behandlad av din uppsatshandledare, erbjuder dig stöd och råd i din kontakt med universitetet och representerar studenternas röst i universitetets beredande och beslutande organ, till exempel. Dessutom erbjuder kåren flera tjänster, så kallad studentservice.

Vad är kårvalet?

I Uppsala studentkår arrangeras val varje år. I valet röstar medlemmarna på det kårparti och, om de så vill, den kandidat som de vill ska representera dem i kårfullmäktige. Kårfullmäktige är kårens högst beslutande organ – de fattar beslut om kårens alla angelägenheter. Det är de som bland annat väljer studentrepresentanter till universitetets olika organ. Kårfullmäktige väljer också vilka som ska ingå i kårstyrelsen, det organ som verkställer kårfullmäktiges beslut. För att få en bättre förståelse för hur kåren styrs kan man jämföra med Sveriges styre, kårfullmäktige = riksdag, kårstyrelse = regering. På samma sätt som när det varit val i Sverige, kan kårpartierna ”gå ihop” och bilda allianser – det parti som får flest röster behöver alltså inte nödvändigtvis bli styrande.

Vilka är kårpartierna?

Tre partier ställer upp i kårvalet i år: Allians för kåren (AFK), S-studenter och Uppsala universitets studenter (UUS). Dessa partier har olika åsikter om hur kåren ska styras, vad kåren ska lägga fokus på och hur man förbättrar studenternas tillvaro i Uppsala. Exakt var de olika partierna står för kan du läsa om i intervjuerna med partirepresentanterna. Länkar till de intervjuerna hittar du i faktarutan under den här artikeln!


Annons

Annons

Får jag rösta?

Om du är medlem i Uppsala studentkår och betalade din kåravgift senast sista mars, så ja, det får du. Är du osäker på om du är medlem? Kolla på ditt kår- och nationskort – om det står ”Uppsala studentkår” på vänster sida ovanför ditt namn så är du medlem.

När kan jag rösta?

Från och med idag, 7 april, till och med onsdag 21 april.

Hur röstar jag?

I år har kåren ett nytt röstningssystem. Tidigare år har du gått in på en hemsida och röstat med hjälp av koden på ditt kårleg, men i år kommer du som är medlem att få en länk skickad till din mejl. Det enda du behöver göra är att klicka på länken och följa instruktionerna. Om du inte har fått länken under onsdagen 7 april så hör av dig till de som anordnar valet på val@uskar.se eller projektledare-karvalet@uskar.se så hjälper de dig!

Inget parti tycks vara för mig, kan jag rösta blankt?

Ja, du kan fylla i ”Blank röst” på röstningssidan. I alla röstningssammanhang är det alltid bra att vädra ditt missnöje mot att det inte finns något alternativ som passar dig. Vill du göra något åt det har du dessutom möjlighet att registrera ett eget kårparti till nästa års val.

Spelar det verkligen någon roll om jag röstar?

Ja, faktiskt. Det brukar vara så få av de röstberättigade som röstar i kårvalet (valdeltagandet låg på 6,6 procent förra året) att några få ynka röster kan vara helt avgörande för valresultatet. Plus att om du röstar ger det dig mer trovärdighet nästa gång du vill gnälla på att kåren gör något fel. Dessutom tar det bara någon minut att rösta, kanske en legitim anledning att skjuta upp pluggandet lite till?

Läs mer

2021-04-16 14:50
Ekonomikumparken, Seminarieparken och Stadsträdgården kommer inte att vara tillåtna besöka under valborgshelgen…
2021-04-16 11:34
Med sol i hjärtat, sol i sinne tog sig Ergo ut på tur längsmed Fyrisån för att höra vad studenterna tycker om lite…
2021-04-13 15:43
“Enkelt och smärtfritt” blir utlåtandet när Ergoredaktionen lägger de 30 sekunder det tar att rösta i kårvalet.