Annons
Annons
Så röstar du
Foto: Rudi Simon

Ergo testar nya röstningssystemet


“Enkelt och smärtfritt” blir utlåtandet när Ergoredaktionen lägger de 30 sekunder det tar att rösta i kårvalet.

En vecka av kårvalet har passerat och i ytterligare en vecka har du möjlighet att rösta i årets val till Uppsala studentkårs fullmäktige – det vill säga, möjlighet att rösta på det parti du vill ska styra kåren under kommande verksamhetsår.

Upp till i år har dock röstningssystemet krävt att man som medlem aktivt går in på kårvalshemsidan, knappar in den meterlånga personliga koden man har på sitt kårleg (som påminner om den på ett skatteformulär), och håller tummarna för att allt stämmer. Nog för att det inte krävde att man tog sig till en vallokal (som var fallet förr i tiden), men det var tillräckligt besvärligt och kanske i synnerhet okänt att man kunde rösta i kårvalet att många aldrig kom till skott.

I år har man dock investerat i ett nytt röstningssystem där medlemmarna får en personlig länk skickad till sin mejl och helt enkelt följer den för att rösta.

"Är man inte insatt i kårens verksamhet är det nog lätt att strunta i att rösta eller helt sonika rösta på det parti som till namnet låter som att de delar ens åsikter eller värderingar."


Annons

Annons

Ett synnerligen enkelt och smärtfritt system kan Ergoredaktionen konstatera efter att ha lagt de knappa 30 sekunder det tar att klicka sig in på sin mejl, följa länken från kåren och göra sitt val. Det är svårt att se hur systemet hade kunnat göras enklare. Var man inte en av de som röstade under kårvalets första dag har man dessutom fått ett antal påminnelsemejl för att man inte ska glömma bort att rösta.

Får vi komma med ett tips inför nästa val skulle det dock vara att i mejlet inkludera en länk till en sida som kort förklarar lite mer konkret vad det är man röstar om (representanter till kårfullmäktige) och en kort presentation av de partier som ställer upp. Är man inte insatt i kårens verksamhet är det nog lätt att strunta i att rösta eller helt sonika rösta på det parti som till namnet låter som att de delar ens åsikter eller värderingar. 

(Uppdatering: valutskottet har beslutat att lägga in just en sådan här länk i de resterande påminnelsemejl som går ut till de som ännu inte hunnit rösta i årets val).

Det proaktiva med att skicka ut en länk och att som medlem slippa fylla i den långa koden från kårlegget som man kanske inte har nära till hands verkar hursomhaver definitivt ha betalat av sig. Redan under första röstningsdagen fick kåren in strax under 400 röster och i skrivande stund har 1 043 personer röstat, vilket motsvarar 18 procent av kårens medlemmar. Det ska jämföras med till exempel förra årets katastroflåga valdeltagande där endast 528 av de röstberättigade, 6,6 procent, hade lagt sin röst när valet var över.

Sista dagen att rösta i kårvalet är onsdag 21 april. Har du inte fått någon röstningslänk trots att du är medlem i Uppsala studentkår? Hör av dig till valutskottet – val@uskar.se eller projektledare-karvalet@uskar.se – med ditt personnummer och mejladressen du vill få länken till så hjälper de dig.

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…