Slutspurt kårvalet
Foto: Rudi Simon

Rekordmånga har röstat i kårvalet som avslutas imorgon


Med ett drygt dygn kvar att rösta i kårvalet har nästan en fjärdedel av Uppsala studentkårs medlemmar lagt sin röst på det parti de vill se vid kårrodret under kommande verksamhetsår. Ergo har pratat med valutskottet som hoppas att årets val ska vara en vändpunkt som gör de senaste årens låga valdeltagande till ett minne blott.

Att årets kårval skulle bli något av en succé röstningsmässigt kunde anas redan under valets andra dygn då kårvalets projektledare, Nellie Fredriksson, kunde konstatera att närmare 500 medlemmar hade lagt sin röst, det vill säga nästan lika många som totalt röstade i förra årets val. När nu bara ett drygt dygn återstår av de två veckor som röstningen är öppen är det tydligt att de första dygnens trend har hållit i sig – hittills har 24 procent av Uppsala studentkårs medlemmar röstat.

– Det är helt otroligt. Det visar verkligen att investeringen i det nya röstningssystemet har betalat av sig. Enligt vad jag har hört så är vi på väg mot det bästa valdeltagandet någonsin, säger Nellie Fredriksson när Ergo träffar henne och de två andra medlemmarna i valutskottet, ledamot Matilda Borg och ordförande Julia Hellmers, över Zoom.

"Jag har fått höra från vänner och vänners vänner att det nya systemet har varit väldigt uppskattat."

Julia Hellmers är ordförande i valutskottet. (Foto: Privat)

Det nya valsystemet har varit betydligt mer användarvänligt och proaktivt än det gamla – en länk har mejlats ut till medlemmarna istället för att medlemmarna aktivt ska behöva söka upp valhemsidan och fylla i sin personliga kod (här kan du läsa Ergos test av valsystemet) – och flera påminnelsemejl har gått ut till de som inte registrerat sin röst under de senaste två veckorna.

– Jag har fått höra från vänner och vänners vänner att det nya systemet har varit väldigt uppskattat, säger Julia Hellmers.

De som har röstat har också fått lämna feedback gällande det nya systemet och enligt valutskottet har majoriteten av responsen varit positiv.


Annons

Annons

I utskottets jobb har också ingått att skicka ut fysiska brev till de kårmedlemmar som inte har en mejladress kopplad till sitt medlemskap. Drygt 300 brev har skickats ut och många har nappat på uppmaningen.

Matilda Borg är ledamot i valutskottet. (Foto: Privat)

"Vi har alla samma mål om att få till ett så bra val som möjligt."

– Senast idag skickade en 89-årig kårmedlem in sin mejladress till oss. Det som har varit skönt är att det är så många på kåren som har hjälpts åt kring valet. Förutom oss har Karin i receptionen tagit emot samtal och mejl där medlemmar har hört av sig med sin nya mejladress, och Kjell, som sitter med medlemsregistret, har uppdaterad medlemslistan och sett över vilka som har ett aktivt medlemskap när vi väl får mejladressen av personen, säger Nellie Fredriksson.

Utöver systemet har kåren i år också valt att satsa lite extra på att marknadsföra valet, vilket valutskottet också tror har genererat ett större intresse.

– Väljarna har fått lära känna partierna lite mer än tidigare år tror jag. Det har varit positivt att vi har haft en partidebatt och ett panelsamtal, att man har fått se de som företräder partierna så pass mycket, säger Julia Hellmers, och Matilda Borg fyller i:

– Alla har varit väldigt taggade och partirepresentanterna har varit väldigt måna om att det här valet ska tas på allvar och vi har haft ett väldigt bra samarbete. Vi har alla samma mål om att få till ett så bra val som möjligt och vi har försökt att vara så transparenta det går mot varandra – både inom kåren och utåt mot medlemmarna genom att låta dem följa valet i sociala medier.

"Om en 89-åring har ansträngt sig och skickat in sin mejladress för att få rösta så kan du också göra det."

Nellie Fredriksson är ledamot i valutskottet och projektledare för kårvalet. (Foto: Uppsala studentkår)

Till skillnad från hur det har fungerat de senaste åren, då de digitala valurnorna har stängt klockan 20 den 21 april, så kommer man inte ha något valresultat redan imorgon kväll då det går att rösta fram till midnatt.* Valutskottet hoppas att det ska trilla in några sista minuten-röster även under onsdagen.

– Rösta i kårvalet om du inte redan gjort det! uppmanar Matilda Borg.

– Ja, och hör av dig till oss om du inte har fått någon röstningslänk. Om en 89-åring har ansträngt sig och skickat in sin mejladress för att få rösta så kan du också göra det, säger Nellie Fredriksson.

Du som är medlem i Uppsala studentkår har fram till och med klockan 23.59 imorgon*, onsdag 21 april, på dig att rösta i årets kårval. Har du inte fått någon röstningslänk fast du borde – hör av dig till valutskottet på val@uskar.se eller projektledare-karvalet@uskar.se med ditt personnummer och mejladressen du vill få länken till så hjälper de dig.

 

*Uppdatering: Valutskottet meddelar via mejl att valet fick stängas redan klockan 20.00 under onsdagen:

"Det står 20.00 i stadgarna. Däremot gick det av tekniska orsaker inte att få ut röstningslänken till samtliga medlemmar samtidigt den 7 april. Därmed tog vi ett beslut i samråd med kårens organisationssekreterare att förlänga röstningstiden till 23.59, för att ge samtliga medlemmar närmare tidslängden för att rösta som stadgan anger. Men eftersom stadgarna inte går att ändra i detta skede, valde vi att under dagen ändra sluttiden till 20.00, likt vad det står i stadgarna. 

Vi ber hemskt mycket om ursäkt för detta. Inför nästa kårval kommer man se över och uppdatera stadgarna så de anpassas efter tekniska problem som kan uppstå. Vi är även väl medvetna om att detta ej kommunicerats ut. Detta är ett misstag från vår sida, vilket vi kommer att tydliggöra när vi utvärderar valet."

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…