Foto & ill: ErgoredaktionenVi har intervjuat förstanamnen på varje kårpartilista för att fråga var deras parti står i olika frågor som berör studenterna. Svaren hittar du i artiklarna i högerspalten. I bild, från övre raden till vänster: Charlie Strängberg (Fi-studenter), Max Stenberg (S-studenter), Ludvig Lundgren (Allians för kåren), Daniel Simmons (Uppsala universitets studenter) och Martin Holmer (Vänsterns studentförbund).

Kårvalet 2017

Kårvalet? Vad är det? Ja, det är ju faktiskt inte helt självklart. Särskilt inte om man är ny student. Vi ska förklara.

Illustration: Lina SvenskDu kan rösta samtidigt som du sitter hemma och (kår)ugglar!

Relaterade artiklar

Snabbfrågor. Sju frågor till kårpartierna med svar som är under en tweet långa!

Vem får rösta? Uppsala studentkårs medlemmar som betalade kåravgiften senast 31 mars har rätt att rösta (så om du inte är en av dem, eller bara är tokintresserad av kårvalet, så behöver du inte läsa resterande fem sidor om valet). Är du osäker? Spana in ditt kår- och nationsleg! Om det finns en kårvalskod så har du rätt att rösta.

Vad röstar man om? Kårfullmäktige, förkortat fum, är Uppsala studentkårs högst beslutande organ, i vilket 41 ledamöter sitter. Det är fördelningen av dessa mandat, på partier och kandidater, under kommande mandatperiod (1 juli 2017 – 30 juni 2018) som ska beslutas om i kårvalet.

Vad röstar man på? I år ställer fem partier upp i kårvalet: Allians för kåren (AFK), Uppsala universitets studenter (UUS), S-studenter (S), Vänsterns studentförbund (VSF) och Fi-studenter (Fi). Vad dessa har för åsikter och vilka förändringar de vill se för Uppsala universitets studerande kan ni läsa i intervjuerna med partirepresentanterna. Du har även möjlighet att personrösta (precis som i riksdags-, landstings- och kommunvalet) och rösta blankt (precis som i riksdags-, landstings- och kommunvalet).

När kan man rösta? 7-21 april.

Hur röstar man? Du går bara in på www.karvalet.nu och loggar in med hjälp av kårvalskoden på ditt kårleg, kryssar för det parti och den person du vill rösta på och klickar ”rösta”. Går på en minut!
Varför ska man rösta? Ptja, det är förstås upp till var och en att välja om man vill rösta eller inte, liksom i alla demokratiska val. Men om du röstar är du med och väljer de som ska representera dig och dina åsikter som student gentemot bland annat Uppsala universitet, SFS (den rikstäckande organisationen för Sveriges studentkårer) och i vissa fall kommun och landsting. Kåren och dess representanter får tycka till i både frågor som berör dig direkt (digitala tentor, mikrovågsugnar på campus, arbetsvillkor, osv) och indirekt (bostadsfrågor, universitetets ledning,  kollektivtrafik, osv). Och att rösta kostar inte mer än några knapptryck på mobilen eller datorn – du behöver inte ens lämna sofflocket!