Annons
Annons
Flogsta höghus-gate, fallet med läkarstudenten Simon och en krönika skriven av kanadensika utbytesstudenten Erika Logging (t.v.) var de publiceringar som lockade till flest läsningar under 2017.
Foto: Sandra Gunnarsson

Webbåret med Ergo 2017


Rättsprocesser om fusk, Flogsta höghus vara som studentbostadsområde och en handledare som tog cred från sin doktorands arbete. Listan goes serious och bjuder idag på en tillbakablick över året som gått genom att presentera de mest lästa artiklarna publicerade under 2017.

1. Prefekt kallade läkarstudent för psykopat – Läkarstudenten “Simon” blir fälld för fusk på två tentor i disciplinnämnden, överklagar beslutet till förvaltningsrätten och begär ut mailkorrespondens mellan de ansvariga på institutionen för att försöka bevisa sin oskuld. Där får han bland annat läsa att två prefekter omnämner honom som psykopat och att en terminsansvarig skriver att han bör “punktmarkeras”.

2. My Life as a Fake Swede – Utbytesstudenten Erika Loggin från Kanada skriver en krönika om hur hon försöker låtsas att hon förstår svenska – vilket försätter henne i en mängd konstiga situationer – för att kunna vara en del av det svenska samhället. Krönikan får stor spridning i Kanada (tror vi) och blir en av årets mest lästa texter. Tack Erika Loggin

3. Sabotage droppen för Heimstaden 2000 bostäder kan försvinna – I början av året drabbas Heimstadens kontor i Uppsala av sabotage. Bland annat ska någon ha skrivit “Höjer ni hyran så sänker vi er” på väggen. Heimstaden hotar då att göra om studentbostäderna i Flogsta höghus till vanliga lägenheter.

4. “Ett barn förstår att det är fel” – Vi träffar en före detta Uppsaladoktorand som anmält sin bihandledare för oredlighet i forskning. Doktoranden upplever att handledaren vid upprepade tillfällen tagit åt sig credd för hennes jobb och agerat hotfullt när hon påpekat det.

5. Förvaltningsrätt ger läkarstudenten rätt mot UU – Den fuskanklagade läkarstudenten Simon frias av förvaltningsrätten som upphäver disciplinnämndens beslut. Förvaltningsrätten menar bland annat att man inte kan fälla en student för att den råkar få ut två papper under en så kallad MEQ-tentamen.

6. Nationer vill porta förening efter vandalisering och trakasserier – Östgöta och Snerikes nation har fått nog av Uppsalaekonomernas recentiorsverksamhet – offentlig urinering, sabotage och sexuella trakasserier – anser inte de vara okej. De lämnar därför en motion till kuratorskonventets sammanträde där de yrkar på att Uppsalaekonomerna ska stängas av från nationerna 2018. Senare konstateras att så inte blir fallet.

7. UU överklagar – missnöjda över friande dom – Uppsala universitet väljer att överklagat förvaltningsrättens dom rörande läkarstudenten Simon till kammarrätten. Uppsalas studentkårer ställer sig kritiska till detta beslut: ”Uppsala universitet vidtar oproportionerligt stora åtgärder i jakten på den enskilda studenten”, skriver de.

8. Därför överklagar UU – Prorektor Anders Malmberg ger sin syn på varför universitetet väljer att överklaga förvaltningsrättens dom i fallet Simon, trots att man inte brukar göra så. Han menar att anledningen främst är att man annars kommer tvingas byta ut de så kallade MEQ-tentamina. Han säger också att man även i fortsättningen kommer vara restriktiv med att överklaga och fortsätter: Ett ärende ska vara av särskild principiell betydelse för att vi ska göra det.

9. “Heimstaden har stängt dörren” – Heimstaden skickar åter igen fakturor med ett hyresbelopp som saknar överenskommelse vilket får HUS att uppmanar till protest. Samtidigt ser planerna på att bygga om studentrummen i Flogsta till lägenheter ut att kunna bli verklighet.

10. Trygghetsråd vill tysta Flogstavrålet – Ergo lyckas få till ett riktigt provocerande aprilskämt om att boende i flogsta skapat ett trygghetsråd vars främsta mål är att stoppa Flogstavrålet. Detta får faktiskt en hel del personer att reagera kraftigt (och senare ta bort sina kommentarer). April april.


Sega bubblare från tidigare år

Ovanstående lista är de mest lästa artiklarna på webben publicerade under 2017. Men det finns spännande nyheter från föregående år som dröjer sig kvar. Här hittar vi bland annat de två tunga gräven Ergo testar fryspizza och Ergo testar snabbnudlar.


Annons

Annons

Årets syrligaste kommentarer:

...undrar om Ergos ekonomiska kris fått reportrarna att tappa lusten för journalistik?
– Kommentar till fumreferatet “41 blev 33 och ‘man’ blev ‘en’
Angående att Ergo lämnade kårfullmäktige något tidigare då diskussionerna om vilka som borde bli kårens “tofsvipor” blev lite för intensiva. För att svara på frågan: lusten för journalistik består, men lusten för att bevaka långrandiga diskussioner om obskyra (och, törs vi säga, mindre viktiga?) kåruppdrag under arbetsdagens tolfte timme gör det inte. Om den lusten någonsin fanns.


Kårens budget går minus med en halv miljon. Lika mycket som Ergo får. Just saying…
– Kommentar till ledaren “Ska babyn fara ut med badvattnet? Igen?
Ah, detta eviga argument till varför Ergo inte borde finnas Varje ny person som säger den tycks dessutom tro att den är först på bollen, men där har varit hundra händer och tallat på bollen innan dig kan vi säga. Med den logiken finns det dock stora delar av kårens verksamhet som skulle kunna läggas ner därför att de, hör och häpna, också bidrar till att kåren går back. Nog måste det finnas vassare argument till varför vi borde läggas ner om man nu är av den åsikten? Just saying…


Av erfarenhet vet jag att journalister på våra största och främsta dagstidningar är oförmögna att korrekt beskriva rättsfall och domar. Jag misstänker att studenttidningen Ergo inte är bättre.
– Kommentar till artikeln “Förvaltningsrätten ger läkarstudent rätt mot UU
Vi körde den här kommentaren snabbt genom Google translate – översättning från “inte särskilt subtil” till “noll procent subtil” – och fick fram den här betydelsen: “Inte för att jag personligen har tagit del av den här domen, men jag utgår iskallt från att ni på er STUDENTtidning inte klarar av att korrekt tolka något som människor jag typ respekterar i er bransch inte brukar klara av.” Tack för förtroendet

Tidigare listor:

Akademiska julklappstips

Approprieringar på framfart

Facebookgrupperna vi älskar att hata

Dejtingsåpor på Uppsalavis

Så blir du Instagramkändis

Inredningsdetaljer vi gjort slut med

10 saker alla vegetarianer får höra

Om Uppsalas studentliv var en släktmiddag

Tv-serierna som hjälper dig förstå Uppsalas studentliv

Svindlande summor – så mycket kan du köpa

Sommarjobb vi minns


7 anledningar till varför Spung är bättre än SKAM

Byxor vi minns

Cyniskt om cykelveckan

Somriga saker är bättre i teorin

Flottar vi förväntar oss att se på valborg

Kurserna som kryddar ditt CV

Störningsmoment i vardagen del 2 av 758

Lokalproducerad mat på UU

Peppiga inspirationscitat som borde smulas sönder till intet

The exchange students´ bucket list

Störningsmoment i vardagen del 1 av 758

Parbeteenden som måste upphöra

Många bollar att hata

Dagar som är bättre än Alla hjärtans dag

7 anledningar att inte längta bort

7 saker du INTE måste göra innan du fyller 70 (minst)

Nya semmeltrenderna

Så överlever du oxveckorna

8 nyårslöften du garanterat kommer att hålla

7 värsta julbesvikelserna

10 sämsta raggningsfraserna

Vem vare som f*cking namngav?

Tolv uttryck vi skulle klara oss utan

De tio värsta samtalsmarodörerna

Nu är det för sent – kurserna du missar

Nya tv-program i vår

Tio nationsmiddagar som borde skrivas in i historieböckerna

Sju saker du garanterat känner igen om du pluggat utomlands

Allt vi älskar med sociala medier

De tio bästa ursäkterna vi hört/ kört

Varför pluggar jag egentligen?

Sex killar som du garanterat träffar på nationsklubb

Tio personer som borde bannlysas från kollektivtrafiken

Elva toalettbeteenden som måste upphöra

Sju collegefilmsfenomen som inte finns i Uppsalas studentliv

Nio störiga facebookfenomen

Tio vidriga saker med valborg nbsp;

Elva situationer du känner igen om du är student med social ångest

Hipster eller teknolog? nbsp;

Fem minnesvärda citat från Ergos kårvalsbevakning

Tio tecken på att du är en överliggare

Tio saker som du gör när det är dags att tentaplugga

Sex hurra om kvinnor i akademin – men...

Tio nono:s för dig som bor i studentkorridor

Tio saker som du känner igen om du bor i Flogsta höghus

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…