Annons
Annons
Grodyngel, socker och talg – Ergo har koll på mattrenderna 2018.
Foto: Kollage: Lina Svensk

Ergo spår mattrender för 2018


Trendanalysföretaget Ergo har tagit fram en prognos över matåret 2018. En titt i kristallkulan avslöjar att många kommande trender faktiskt kan anammas även av fattiga studenter. Det enda du behöver är en tarm och en tvättmaskin

Rawfood ball

Den råa trenden behöver väl ingen vidare introduktion. Vi kan nog alla komma överens om att det är alldeles för dyrt dock med dessa rawfoodkakor och -bars man ska äta till mellanmål. Men 2018 tror vi att de råa fanatikerna kommer få upp ögonen för att talgbollar – de där man köper på hink till fåglar på typ Biltema – och inse att de är ett fullgott alternativ till 50-kronorskexen med samma ingredienser de ruinerat sig på i hälsokostbutikerna. Till talgbollarna får man dessutom ett trendigt nät som kommer se mäkta coolt ut när man langar upp en boll tillsammans med sin spirulinasmoothie till trekaffet. Men är talgbollen verkligen “raw”? Ja, efter en snabb googling ser det faktiskt ut som att talg har sin smältpunkt redan vid 40 grader (gränsen för raw går vid 47).


BARF för människor

För det mesta brukar trender nå människor innan vi överför dem på våra husdjur, tänk bara på yoga för hundar som kom 20 år efter att yoga blev trendigt i västvärlden, men i det här fallet ser det ut att kunna bli tvärtom. BARF, det vill säga att utfodra hunden eller katten med rått kött, inälvor och ben, är egentligen perfekt för alla de människor som vill äta natuuuuurligt och utan tillsatser. Det är ju bara dött djur, punkt slut. Om du dessutom bara äter as från vildmarken har djuren dessutom dött en naturlig död. Är du inte 100 procent “straight edge” kan även roadkill funka.

nbsp;

Saucepan

För ett tag sedan skulle allt som var nyttigt enligt mat-och livsstilsbloggar serveras i en “bowl” för att bli ännu nyttigare. Alltså absolut inte i en djup tallrik, inte ens om den kallas skål. Nästa steg måste vara att äta direkt ur kastrullen. Tänk vad mycket disk det sparar Mysigt och osvenskt dessutom om hela familjen stoppar ned sina multibakteriella skedar i samma kärl. Men kalla det för guds skulle inte “kastrull”, då blir det bara bonnigt och äckligt. “Saucepan” ska det vara.

nbsp;

Bajs

Den klimatmedvetna väljer begagnat före nyproduktion. Hittills har det inte gällt förbrukningsvaror som mat, men det är förstås bara en tidsfråga. Nu börjar tiden bli mogen för att äta, ja, bajs. Till en början lär det främst handla om pionjärer som tar vara på sitt eget bajs, men lyckas de påverka sin omgivning i rätt riktning får vi snart se butiker både i fysisk form och online där man kan välja och vraka mellan olika fekalieprodukter.


Sugar Rush Diet (SRD)

“Mer beroendeframkallande än heroin”, och så vidare. Sockret har inte haft det lätt på senare år, att döma av den publicitet det får. Men vi vet ju att trender går i vågor, det som var hopplöst ute för några år sedan, säg surdeg och långkok, kan helt plötsligt vara crème de la crème. Nu börjar det bli dags för sockrets revansch. Det behövs inte ens några nya argument - vi vet ju redan att socker ger snabba energikickar. I själva verket kunde ingenting vara mer rätt i dagens samhälle, där allt ska gå snabbt men kvalitet och innehåll är sekundärt. Tomma kalorier ftw Och vadå, beroendeframkallande är väl bra? Politikerna tjatar ju om ekonomisk tillväxt och ingenting får kommersen att skjuta i höjden så mycket som människors beroende. Med en amerikansk bokstavskombination och lite snygg marketing kan den här dieten inte annat än lyckas.


Sous centrifug

Att tillaga sitt käk “Sous vide” – alltså vakuumförpackat i ett ång- eller vattenbad – var all the rage under 2017. För de som hade råd vill säga. En sous vide-maskin går nämligen på runt två lax om du ska ha en som inte går sönder direkt. Men liksom med alla mattrender så kommer förstås en version anpassad efter pöbelns ekonomi. Vi spår därför att 2018 års stora tillagningstrend kommer att vara “sous centrifug”: placera din biff i en återförslutningsbar plastpåse (finns prisvärda på Ikea eller Ica) och langa in den i tvättmaskinen på den temperatur du önskar (så länge det är 40, 60 eller 90 grader). Vill du vara riktigt on point trendmässigt kan du ju dessutom kasta med dina lortiga underkläder och sura badlakan, så räddar du både miljön och plånboken Är biffen inte helt mör efter en tvättsession kan du köra den några minuter i torktumlaren tillsammans med ett rör tennisbollar. Snart kommer varenda tvättstuga i Flogsta kunna agera trestjärnigt restaurangkök. För den hälsomedvetna finns också en stor bonus - mer “clean eating” än så här kan det knappast bli

nbsp;

Circle K i samarbete med Paulun

Superbären gjorde intrång på marknaden för några år sedan och fick stor spridning med Ergoredaktionens favoritprogram Vegorätt. (obs ironi ) “Acai och goji är fulla av antioxidanter som tar hand om fria radikaler”, yada, yada. Det har dock visat sig att superbären är lite av en ulv i fårakläder, inte lika nyttiga som man trott. Detta leder nu till att hälsoinfluencers tvingas söka nya källor för att bekämpa radikala krafter i kroppen. Bensin, olja och gummi innehåller faktiskt rikliga mängder antioxidanter. Det dröjer med andra ord inte länge innan vi får se Pauluns bensinjuice på hyllorna.


Mat för maximal global uppvärmning (MMGU)

Sparris i november och jordgubbar i januari? När trenden med säsongsanpassad och närproducerad mat inte längre känns inne, uppstår en motreaktion – ju längre en råvara färdats desto bättre. För att maximera klimatavtrycket blir det också trendigt att äta jättemycket kött flera gånger om dagen (gärna från sydamerika uppfött på soja) och skölja ner med otaliga mängder mejeriprodukter. Eller vänta, trenden fanns visst redan. Den kallas LCHF.

nbsp;

Chiayngel

Det var ett par år sedan chiafrön hade sin peak, men vi misstänker att de i år kommer att få en revival Vi spår att LCHF-klanen och Rawfood-sekten kommer att slå sina kloka påsar ihop och börja driva chiayngelfarm – odlar grodägg i klump helt enkelt. Så får man den underbara texturen från blötlagda chiafrön kombinerat med protein från intet ont anande grodfoster.

nbsp;

Nations-oma-kass

Ett av årets nyord var omakase – dvs att du som restaurangbesökare låter kocken diktera villkoren och bestämma vad du ska äta. Detta har nationerna redan praktiserat under flera års tid. Vilka trendsetters Det är ju mer regel än undantag att nästan allting på menyn är slut och att man som gäst helt saknar valmöjlighet. Kanske rundas det hela av med att du blir oma-kass-i-magen (Mvh, farsan).


Annons

Annons

Tidigare listor:

Webbåret med Ergo 2017

Akademiska julklappstips

Approprieringar på framfart

Facebookgrupperna vi älskar att hata

Dejtingsåpor på Uppsalavis

Så blir du Instagramkändis

Inredningsdetaljer vi gjort slut med

10 saker alla vegetarianer får höra

Om Uppsalas studentliv var en släktmiddag

Tv-serierna som hjälper dig förstå Uppsalas studentliv

Svindlande summor – så mycket kan du köpa

Sommarjobb vi minns


7 anledningar till varför Spung är bättre än SKAM

Byxor vi minns

Cyniskt om cykelveckan

Somriga saker är bättre i teorin

Flottar vi förväntar oss att se på valborg

Kurserna som kryddar ditt CV

Störningsmoment i vardagen del 2 av 758

Lokalproducerad mat på UU

Peppiga inspirationscitat som borde smulas sönder till intet

The exchange students´ bucket list

Störningsmoment i vardagen del 1 av 758

Parbeteenden som måste upphöra

Många bollar att hata

Dagar som är bättre än Alla hjärtans dag

7 anledningar att inte längta bort

7 saker du INTE måste göra innan du fyller 70 (minst)

Nya semmeltrenderna

Så överlever du oxveckorna

8 nyårslöften du garanterat kommer att hålla

7 värsta julbesvikelserna

10 sämsta raggningsfraserna

Vem vare som f*cking namngav?

Tolv uttryck vi skulle klara oss utan

De tio värsta samtalsmarodörerna

Nu är det för sent – kurserna du missar

Nya tv-program i vår

Tio nationsmiddagar som borde skrivas in i historieböckerna

Sju saker du garanterat känner igen om du pluggat utomlands

Allt vi älskar med sociala medier

De tio bästa ursäkterna vi hört/ kört

Varför pluggar jag egentligen?

Sex killar som du garanterat träffar på nationsklubb

Tio personer som borde bannlysas från kollektivtrafiken

Elva toalettbeteenden som måste upphöra

Sju collegefilmsfenomen som inte finns i Uppsalas studentliv

Nio störiga facebookfenomen

Tio vidriga saker med valborg nbsp;

Elva situationer du känner igen om du är student med social ångest

Hipster eller teknolog? nbsp;

Fem minnesvärda citat från Ergos kårvalsbevakning

Tio tecken på att du är en överliggare

Tio saker som du gör när det är dags att tentaplugga

Sex hurra om kvinnor i akademin – men...

Tio nono:s för dig som bor i studentkorridor

Tio saker som du känner igen om du bor i Flogsta höghus

Läs mer

2022-02-15 11:08
Den som bor eller någonsin har bott i en studentkorridor vet nog hur mycket vidrigheter ett gemensamt kök kan bjuda på…
2022-01-13 16:26
Den som någon gång sneglat på en jobbannons har nog snabbt noterat att de utöver omöjliga krav och önskemål om kompetens…
2021-12-03 14:15
Pandemin har gjort oss alla till sociala Bambis på is, tur då att det finns verbalt fluff att fylla ut de pinsamma…