Annons
Annons
Borttappat paket
Ett paket kan kanske vara borttappat på mer än ett sätt, men om posten tappat bort din returnerade vara, kan företaget verkligen neka dig att få tillbaka dina pengar då? (Det vilsna paketet på bilden har inget med det vilsna paketet i spalten att göra).
Foto: Pixabay

Konsumentkollen: Är jag ansvarig för borttappad retur?


Kan det verkligen stämma att man inte får pengarna tillbaka för en vara man returnerat till företaget men som kommit bort i posthanteringen? Och hur länge håller egentligen ett presentkort om ingen giltighetstid anges? Konsument Uppsala ger svar.

Fråga: Jag handlade på nätet under mellandagsrean. Jag ångrade köpet av en tröja som inte passade och skickade tillbaka den. Jag använde returfraktsedeln som jag fått. Nu säger företaget att paketet har kommit bort och att jag inte kommer få tillbaka pengarna för tröjan som låg i paketet. Är det rätt att jag ska tvingas betala för detta?

Svar: Nej det är inte rätt. När du ångrar dig och skickar tillbaka en vara ansvarar företaget för varan från det att du har lämnat in den till transportören. Därför är det jätteviktigt att spara det kvitto du får när du lämnat in paketet. Du ansvarar för att paketera varan på ett sätt som håller för transport och se till att returfraktsedeln sitter fast ordentligt. Har du gjort detta kan du inte hållas ansvarig om varan försvinner under transporten.

För att bli ansvarig om ett paket försvinner eller skadas krävs det att man varit vårdslös. Det kan innebära att man skickat tillbaka paketet till fel adress eller paketerat varan på ett otillräckligt sätt. Det är företaget som har bevisbördan för att man varit vårdslös.


Annons

Annons

Fråga: Jag hittade ett presentkort i min byrålåda som jag fick i julklapp för flera år sedan. Det står inte hur länge presentkortet är giltigt. Vad gäller i denna situation?

Svar: Om det inte står någon giltighetstid på presentkortet gäller det i tio år. Men det får vara kortare tid om företaget skriver det tydligt. Försök att använda ditt presentkort så snart du kan. Du kan nämligen inte räkna med att få använda presentkortet om butiken bytt ägare eller gått i konkurs.

Fråga: Nästan varje år får jag julklappar som jag inte är nöjd med. Jag tycker det är jobbigt att säga att jag inte är nöjd och be om kvittot. Går det att byta en julklapp utan att ha kvitto?

Svar: Att byta julklappar utan kvitto är svårt. Det finns ingen lag som säger att du måste visa upp kvitto, men många butiker kräver detta. Det är nämligen butikens regler om öppet köp och bytesrätt som gäller. Och de kan kräva att få se kvitto som bevis för att det inte gått för lång tid sedan köpet gjordes. Jag tror att personen som ger dig julklappen vill att du ska vara nöjd. Kanske vågar du be om kvitto ändå?

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Här kan du läsa tidigare spalter från Konsument Uppsala:

Matnyttigt om matköp

Undvik att bli lurad på rean

Kan hörlurar lämnas tillbaka?

Att tänka på när du köper bil

Säljkrav från exet

Kan jag reklamera second hand-jacka?

Behövs cykelförsäkring?

Nytt på flygfronten

Stärkt konsumentskydd från 1 maj

Avbokningar i coronatider

Mer ekonomiskt med maskindisk?

Ok med prishöjning på abonnemang?

Flyttkoll

Nu är det klippt!

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…