Annons
Kaffe
Snopet att bli lockad av kaffepriser som sen inte visar sig stämma. Men vad gäller egentligen? Får affären stå sitt kast om de tryckt upp fel priser i sitt annonsblad?
Foto: Pxhere

Konsumentkollen: Feltryckta priser och beställningsdeviser


Priset du lockades av i annonsbladet visar sig inte stämma - vad gäller egentligen? Och vad händer om varan du beställt tagit slut? Konsument Uppsala svarar.

Fråga: Jag såg i annonsbladet från matbutiken att de sålde kaffe till ett riktigt bra pris. När jag kom till butiken såldes kaffet till ordinarie pris. Butikschefen bad om ursäkt och sa att det blivit ett tryckfel i annonsbladet. Är butiken bunden till det priset som står i annonsbladet?

Svar: Ibland blir det tryckfel. Matbutiken är inte bunden till den felaktiga prisuppgiften som framkommer i reklamen. Om du haft kostnader för att ta dig till butiken kan du i vissa fall få ersättning för det. Om du vill kräva ersättning för att ha tagit dig till butiken i onödan ska du kontakta butiken, helst skriftligt och förklara vad du vill ha ersättning för. Du ska kunna styrka att du haft kostnader. Du kan inte kräva ersättning för tiden du la ner på att ta dig till butiken.


Annons

Annons

Fråga: Jag beställde en steamer på nätet. Steamern såldes till halva priset och skulle enligt erbjudandet kosta 349 kronor. Nu vill företaget inte leverera den till mig. De säger att fel pris var angivet på hemsidan. Vill jag ha steamern får jag betala ordinarie pris enligt företaget. Kan jag kräva att få köpa steamern för 349 kr?

Svar: Du har rätt att få köpa varan till det pris som framkommer i din orderbekräftelse. Även om företaget menar att priset är felaktig har du rätt att få köpa steamern för 349 kronor. I de fall då det är alldeles uppenbart att priset är för lågt och du borde ha insett det vid köpet har du inte rätt att få köpa varan till det låga priset. I detta fall är inte priset anmärkningsvärt lågt med tanke på att det såldes med rabatt.

Fråga: Jag beställde ett par skor på nätet och fick en beställningsbekräftelse. Företaget har nu meddelat att skorna är slutsålda och att de kommer betala tillbaka mina pengar. Jag tycker att jag och företaget har ett avtal eftersom jag fick en beställningsbekräftelse. Vad är rätt i denna situation?

Svar: När du gör din beställning kan det betraktas som att du lägger ett anbud till företaget om att få köpa varan. Din beställning blir till ett avtal när företaget bekräftar köpet. Därför går det inte alltid att säga att en beställningsbekräftelse är ett avtal. En beställningsbekräftelse kan därför tolkas som just en bekräftelse på beställningen. Har företaget bara bekräftat din beställning är det inte säkert att ni har ett avtal. I företagets köpvillkor ska det framgå när ett köp blir bindande.

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Här kan du läsa tidigare spalter från Konsument Uppsala:

Är jag ansvarig för borttappad retur?

Matnyttigt om matköp

Undvik att bli lurad på rean

Kan hörlurar lämnas tillbaka?

Att tänka på när du köper bil

Säljkrav från exet

Kan jag reklamera second hand-jacka?

Behövs cykelförsäkring?

Nytt på flygfronten

Stärkt konsumentskydd från 1 maj

Avbokningar i coronatider

Mer ekonomiskt med maskindisk?

Ok med prishöjning på abonnemang?

Flyttkoll

Nu är det klippt!

Läs mer

2024-03-27 12:46
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-03-21 14:59
Såhär mot slutet av mars kan man se uppsalastudenterna sakteligen krypa fram, ut ur sina grottliknande studentrum, för…
2024-03-21 10:55
KONSUMENTKOLLEN: Mycket gasquer och sittningar under våren? Kostnaderna rinner gärna iväg under april och maj. Konsument…