Året med Ergo 2020
Coronapandemin har, föga förvånande, präglat mycket av Ergos nyhetsrapportering 2020. Nästa år hoppas vi att det krävs marginell bevakning av viruset!
Foto: Lina Svensk + arkivbilder

Året med Ergo 2020


Rektorsval, porrskandal, rekordstora fuskantal och så corona – 2020 led inte direkt brist på saker att skriva om. Ergoredaktionen ger en recap av Uppsalastudent-nyhetsåret som nog kommer gå till historien som det mest spektakulära (men dystra) någonsin.

Januari

 


"Bra tryck på toalettinvigning" (2020-01-30). Foto: Lina Svensk

Vi inleder året, Ergos första som papperstidningslösa(!), med att berätta om en ny vattentaxa som riskerar att leda till höjda hyror för studenter som bor i studentstiftelsernas lägenheter. Eventuellt kan avgiften för vatten komma att sänkas igen, men först om något år.

En bedragare tycks ha satt i system att lura studenter med asiatisk härkomst på pengar i Flogsta. Vi träffar japanske “Ryo” som blivit av med 1600 kronor efter att ha blivit utsatt för den mycket påstridiga mannen.
Vi pratar med Sarah som kommit in på sin drömutbildning men ännu inte fått tag på någonstans att bo. Att hitta bostad i Uppsala vid terminsstart är svårt – ännu mer komplicerat för den som har två små barn.
Thomas Schön heter forskaren som ser till att hela universitetet – ja även humsam – ska kunna utnyttja AI i sin forskning. För Ergo berättar han också om AI:s som räddar liv.

Vi nyttjar offentlighetsprincipen och begär ut listan på vad de anställda vid UU tjänar. Det blir tydligt att manliga professorer ligger i topp – men här finns också en del kvinnor som cashar in. Rektor Eva Åkesson hamnar till exempel på andra plats med sina 126 800 kronor i månaden.

Vi kopplar av lite och testar det populära spelet The Sims som kommit med en ny expansion – universitetsliv. Testpanelen är inte jätteintresserad av att plugga, utan mer pepp på av att ta del av studentlivet. Betyget sammanfattas bra under recensionsrubriken: Läxor stör myspys i duschkabin.
Och på tal om badrum passar Ergoredax också på att besöka den nya offentliga toaletten i stadsparken. Där lyckas vi inte bara testkissa först av alla Uppsalabor, utan också få vår kissrecension förevigad i tv-programmet Landet runt.


Februari

 


"Peace and conflict students in protest to keep their home" (2020-02-27). Foto: Sandra Gunnarsson

I februari skriver vi om coronavuruset för första gången. Det är vår frilansskribent Lina Stolpe som intervjuar Nora som bor i Peking. Hon beskriver staden som en spökstad med tomma gator och restauranger. När artikeln publiceras har bara 170 människor i världen dött till följd av coronaviruset. :(

Här i Sverige är det mesta fortfarande som vanligt, men för de studenter som planerat att resa till Kina är framtiden oviss. Vi pratar med Emma som hyrt ut sin lägenhet för att åka till Peking och läsa en kurs – vilken inte blir av.

Vi fortsätter med den informativa serien “så funkar det” och träffar dokumenthandläggarna vid UU. De berättar om sitt arbete som bland annat går ut på att se till att offentlighetsprincipen följs – vem som helst ska kunna se vad myndigheten UU har för sig!

Myndigheten UU har till exempel fått till exempel fått kritik av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) för att vissa lärarutbildningar inte håller måttet – framförallt brister de i att lära ut hur man lär ut.

Samma myndighet planerar också att ta bort delar av stuideytorna på campus Gamla torget där framför allt freds och konflikt-studenterna huserar. Studenterna arrangerar en stor protest för att slippa mista sina studieplatser. Tyvärr förlorar studenterna sitt hem, vilket Ergo berättar om senare i mars.

Palermo förlorar i sin tur sitt serveringstillstånd och Ergo är snabbt på plats för att undersöka hur det ska gå för restaurangen som brukar kallas Uppsalas 14:e nation.


Mars

 


"Erkännande av orättvisor eller huvudet i sanden?" (2020-03-03). Foto: Sigrid Asker

Vi hanterar efterdyningarna av den heta debatt som varit igång sedan en lektor uttalade n-ordet under ett seminarium och skriver en informativ recap av hela händelseförloppet. UU ordnar en debatt på temat och det blir tydligt att många har starka åsikter. Kan universitetsvärlden liknas vid en “kränkthetsbransch”? Ergo sitter på första parkett och bevakar det hätska samtalet.

Vi rapporterar om den första bekräftat coronasmittade studenten vid UU och besöker därefter Ekonomikum för att känna av läget – är studenterna rädda för att bli smittade?

En bit in i mars börjar studenterna på allvar drabbas av restriktionerna. Nationsklubbarna bestämmer sig för att stänga (förutom en där 2q svarar YOLO på frågan om varför de ska ha öppet). Regeringen bestämmer att högskoleprovet ska ställas in och slutligen också att lärosätena ska övergå till distansundervisning (idag kallas detta för digital undervisning för att skilja formen från den vanliga distansundervisningen som bedrivs oberoende av covid)

Spiken i kistan för det studentliv alla hade hoppats på kommer när region, kommun och universitet beslutar att valborg ska ställs in.

På läkarprogrammet beslutar man nu också att ställa in praktiken för alla studenter utom för de som läser termin 11. Man vill spara på sjukvårdens resurser och minska risken för smittspridning.


April

 


"Så gick kårvalet 2020" (2020-04-23). Foto: Sandra Gunnarsson


Vi pratar karantän och studentliv med författaren Michaela von Kügelgen som skrivit en feelgoodroman om nationslivet på andra sidan Östersjön. Därefter går vi över till den andra delen av studentlivet – den studiebevakande – och river av årets kårvalsbevakning, i år med däggdjuret “val” som tema. Endast tre partier ställer upp: AFK, UUS och S-Studenter. När valresultatet så presenteras står det klart att UUS “vunnit” med flest röster. Det var dock bara 528 personer som röstade.

Linnéa Kalnins skriver om det nya läkarprogrammet som ska sjösättas nästa höst. Hur ska studenterna ha råd att plugga i sex år? Och kommer man verkligen vara redo att börja som läkare efter utbildningen?
Valborg står för dörren och många är oroliga att studenterna ska strunta i restriktionerna som gäller. 82 personer har dött till följd av corona i regionen och läget är allvarligt. Rektor vädjar till studenterna att ta ansvar:
– Gör vi det kan vi alla vara med och välkomna våren nästa år, säger Eva Åkesson.
Vad som kommer hända med valborg detta “nästa” år är dock idag fortfarande ovisst. Klart är iaf att studenterna visade sig från sin allra bästa sida och höll sig lugna valborg 2019.


Maj

 


"Porrfilm spelades in i UU-lokal" (2020-05-04). Foto: Wikimedia Commons/Tompen0000


Årets bästa månad inleds på allra bästa sätt – i alla fall för den tidning som kämpar för att nå ut. Vi får nys om att en amatörporrfilm ska ha spelats in på Ångström vilket resulterar i nyheten som når riksmedia (det var TT, det var Aftonbladet, det var DN och såklart Reddit och Flashback…)

Vi pratar med lungsjuka lärarstudenten Oskar som måste utsätta sig för risken att bli smittad då han inte får skjuta upp sin praktik. När övriga studenter nu sedan en tid läst sin utbildning på distans börjar anmälningarna om misstänkt fusk att öka. Antalet studenter som hamnat i disciplinnämnden efter coronaåret kommer senare nå rekordnivåer.

En ny styrande trio väljs till kårpresidie: Jacob Färnert, Klara van Blaricum och Louise Ingemarsson. Förutom att de är tre stycken jämfört med två som varit regel de senaste åren, häpnar vi också över att UUS nu väljer att avsluta samarbetet med AFK och i stället alliera sig med S-studenter.

Ett val av ännu större dignitet står för dörren och Ergo bestämmer sig för att ta reda på vilka de tre nominerade rektorskandidaterna är. Vi intervjuar Eva Tiensuu Janson, Mats Larhed och Anders Hagfeldt.
Vi gör också ett återbesök hos studenterna Solmaz Mizanghasi och Susanna Wärmegård som vi nu följt i flera år i serien De kallar oss studenter.

 

Juni 

 


"Tungt att få besked via Ergo" (2020-06-02). Foto: Lina Svensk

Vi intervjuar lärarstudenten Allar Piirsoo som sökte rektorstjänsten vid UU och nu är besviken över att inte ha fått veta att han inte gått vidare i processen, “det känns tungt att få besked via Ergo”. Han är inte den enda som söker på skoj, bland de personliga breven hittar vi också en ansökan från en dansk komiker som vill bli rektor för att impa på sin bror. En som däremot är seriös med sin kandidatur är Anders Hagfeldt som får stort stöd i universitetskollegiet där han fullkomligen utklassar de andra kandidaterna. Här blir det i princip bestämt att Anders Hagfeldt blir ny rektor – grattis!
 
Johanna McCormick skriver en guide om hur man ska tänka om man är student och lider av psykisk ohälsa.
Student- och doktorandombuden utreder bland annat hur lönenivån ser ut för doktorander.

Vi gräver i mysteriet med det nya standaret som kårerna ska ta fram. Vad hände med designtävlingen, vem står för ritningen och hur ska det bekostas? Sedan avslutar vi terminen med en hej-då intervju med avgående presidie, Johannes Bäck och Mårten Andersson. “Bra”, “skönt” och “kul” blir de reflexmässiga svaren när Ergo frågar duon hur det känns att deras år i kårtoppen snart är över. Ergo känner också, "bra", "skönt" och "kul" när det äntligen blir dags för sommarlov!


Annons

Annons

Augusti

 


"Ergo testar badplatser" (2020-08-07). Foto: Lina Svensk


Höstterminsrapporteringen inleds med det glädjande beskedet att Palermobon Giuseppe Paternò, som Ergo tidigare intervjuat, blev den äldsta personen någonsin att ta en första universitetsexamen vid 96 års ålder.

Vi försöker ta reda på hur höstterminen kommer se ut med tanke på pandemin, vilket förstås inte är jätteklart än så länge, mer än att det absolut inte blir en vanlig höst. Början av augusti bjuder på värmebölja (jättekul när semestern just tagit slut!) och Ergo tar på sig det tunga uppdraget att testa Uppsalas badplatser.

UU konstaterar att antalet studenter som fälls för fusk har dubblerats sedan man frångick campusundervisningen. Vi besöker BMC för att se hur de coronapreppat sina lokaler inför terminsstart (bl.a. med 500 liter handsprit) och så hälsar vi på några av insparksgängen som genomför aktiviteter på ett så coronasäkert sätt de kan.

 

September

 


"Covidfallen bland studenter har ökat" (2020-09-15). Foto: Lina Svensk


Den stora snackisen i början av september är den student som 2017 antog till läkarprogrammet via resultaten från ett högskoleprov som han anklagades för att ha fuskat på. UU återkallade antagsningsbeslutet, vilket studenten överklagade till förvaltningsrätten, men rätten gick på UUs linje. Det hade kunnat bli sista spiken i kistan för studentens läkardrömmar. Men, cut to oktober (ja, du får alltså scrolla ner för att få veta vad som hände) .

Regeringen går över huvudena på de myndigheter som egentligen fattar beslut om högskoleprovet (som flera gånger sagt nej till möjligheten att genomföra provet på ett smittsäkert sätt redan under hösten) och skjuter till 30 miljoner för att anordna provet under hösten. Beslutet leder till att generaldirektören för Universitets- och högskolerådet (som anordnar provet) avgår i protest.

Ergo tror sig få besöka nya Ångström hus 10, men det visar sig på plats att det är bygget i andra änden av laboratoriet vi ska få husesyn i. Inte fy skam det heller! Vi pratar med några av de studenter som ligger bakom coronautbrottet på läkarprogrammet och senare även med smittskyddsläkare Johan Nöjd som är allt annat än nöjd med att smittspridningen ökar bland folk i studentålder.

Disciplinnämnden avgör ett rekordstort fall där 19 apotekarstudenter misstänks för att ha gjort sig skyldiga till otillåtet samarbete. Samtliga friades dock och studenterna är kritiska till ärendets hantering. Med den lavinartade ökningen av fuskärenden i åtanke tog vi tillfället i akt och ställde alla frågor vi har om hur en tentavakt faktiskt arbetar.

 

Oktober

 


"Röda västar i smittskyddets tjänst" (2020-10-23). Foto: Lina Svensk


Övergången till distansundervisning till följd av covid visar sig ha skapat mer stress hos lärarna än studenterna (som ju inte direkt varit ostressade) enligt en enkätundersökning som UU genomfört.

Vi rapporterar om att den läkarstudent som anmäldes för fusk på det högskoleprov han antogs genom överklagar UUs beslut om att återkalla hans antagning och därmed får gå kvar på läkarprogrammet tillsvidare. Vi tar reda på hur det kan komma sig att vissa icke-studenter har bostadskontrakt i studentbostäder. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, ger studenterna en rejäl åthutning under regeringens pressträff då man sett att viruset sprids mycket bland just studentbefolkningen.

Vi kan konstatera att dekanen Coco Norén blir Anders Hagfeldts sidekick som ny prorektor. Vi träffar civilingenjörsstudenten Maja Linderholm som hoppas att salarna i nya Ångström kan uppkallas efter kvinnor  och så hänger vi med två av UUs distansvärdar när de går sin rond på Ekonomikum för att se till att studenterna följer restriktionerna, vilket det väl är lite si och så med får man ändå säga.

Sandra Johansson tar reda på det alla vill veta i slutet av oktober – kan nya Facebook Dejting bräcka Tinder?

 

November

 


"Höjda röster mot avverkning" (2020-11-25). Foto: Lina Svensk

Clara Jonsson träffar forskarna som förutspår spridningen av Covid-19 genom vårt avloppsvatten. Ergo kör vidare på det beprövade formatet hejta på andras språkbruk/kasta sten i glashus och listar “Uttrycken som ska kastas under buss” (number two might surprise you!).
Kändis alert! Vi rapporterar om att Uppsala fått besök av en riktig A-lister med bar underkropp. Vi frågar nationerna hur de känner inför den nya begränsningen av alkoholförsäljning efter kl. 22 och så lyckas vi klämma in en till kändisnyhet (Hänt extra nästa!) när vi intervjuar Netflix-skådisen och Uppsalastudenten Björn Mosten som bland annat avslöjar vilka hans favoritnationer är och att hans paradrätt är “köttfärsbiffar”(?).

Student- och doktorandombuden bjuder på en välbehövlig guide till vad som händer när man blivit fuskanklagad. November avrundas med lite klimatnytt när vi rapporterar om såväl skriftliga som fysiska demonstrationer mot Uppsala Akademiförvaltnings planer på att avverka skog i Hågadalen-Nåsten. Och så pratar vi med två studenter som fått medel ur UUs klimatpott för att anlägga en “on campus food farm”.


December

 


"Studenternas rektor tackar för sig" (2020-12-14). Foto: Staffan Claesson

Årets sista månad inleds med att vi, till ingens förvåning, kan konstatera att UU flugit betydligt mindre under 2020 än under 2019, hela 75 procent mindre faktiskt.
Sandra Johansson försöker reda på varför avhoppen är så stora på lärarprogrammet.

Vi kan till slut kora en topp tre i vår novelltävling med tema “relationer som skaver”, endast 2,5 månader efter att tävlingen avslutades (Förlåt till alla som satt och väntade på besked! Och tack för att ni skickade in! Delta gärna igen nästa år). Vinnarnovell blev Trikofoben, skriven av civilingenjörsstudenten Karl Carlsson. Hårresande läsning väntar, för den som ännu inte satt tänderna i novellen.

Linnéa Kalnins intervjuar avgående rektor Eva Åkesson, som bland annat avslöjar vem hon blivit mest starstruck av under sina nio år vid UU-rodret. Ergo börjar mot slutet av året misstänka att Eva Åkesson har ett stash med pengar hon måste göra av med innan hon kliver av sitt ämbete då vi kan rapportera att hon beviljar medel till än det ena (arvodering av studentrepresentanter) än det andra (miljonstöd till nationerna) än det tredje (halv mille till kårflagga)
(P.S. skulle du läsa det här, Eva, och du har lite skrap kvar i botten av den där säcken så bangar Ergo inte en hundratusing eller två då vi, alltjämt, är utrotningshotade här på kåren).

Nyhetsåret avslutas, förstås, med ytterligare rapportering av coronarelaterad karaktär. UU beslutar att införa hårdare restriktioner avseende campusundervisning och Ergo pratar med Mostafa Elsaied, en internationell student från Egypten, som vill se minskade studieavgifter då han inte anser sig ha fått den utbildning han betalat för när allt skett på distans.

 

God jul och gott nytt år önskar vi er alla, men i synnerhet ni som tipsat, visselblåst och frilansat för Ergo under året! Ni är guld!

Mest läst av artiklar publicerade 2020

(siffran = unika sidvisningar)

1. Porrfilm spelades in i UU-lokal, 30 316
2. Läkarstudent får sluta efter högskoleprovsfusk, 3 421
3. Uppsalastudenten Björn Mosten om extraknäcket som Netflix-skådis, 3 232
4. Vem kränker mest? 2 766
5. Vad tjänar en doktorand? 2 615
6. Fler fuskanmälda när tenta skrivs hemifrån, 1 980
7. Palermo förlorar serveringstillståndet, 1 937
8. B2 gästade seminarium i juridik, 1 895
9. Valborg utgår till följd av corona, 1 783
10. Vidrigaste uttrycken vi har, 1 695
11. “Tungt att få besked via Ergo”, 1 325

Mest lästa av våra gamla artiklar

(årtal = ursprungspublicering)

1. Tindertugg och preventivmedel (2017)
2. Barn under studietiden – inte så omöjligt som man kan tro (2016)
3. Kvalitetskonflikten som sabbar förtroenden – “en hel yrkeskår arga” (2014)
4. Ergo testar snabbnudlar (2016)
5. Bostadsbidrag för studenter (2015)
6. Om tentan blir omtenta (2018)
7. Universitetets branta titeltrappa (2018)
8. Kan utbränd få CSN och andra frågor (2019)
9. Kolla kuken killar (2019)
10. Studentkortet tar över efter mecenat (2019)

Sök på artikelnamnen i sökfältet för att hitta till dem!

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…