Annons
Annons
Ebok
Frågeställaren råkade köpa en e-bok på engelska istället för svenska, har hen rätt att byta den?
Foto: Unsplash/Creative commons

Konsumentkollen: E det okej att ångra e-köp?


Hur fungerar ångerrätten när det kommer till e-tjänster och e-produkter? Konsument Uppsala svarar.

Fråga: Jag köpte ett abonnemang på en streamingtjänst via företagets hemsida. Samma kväll insåg jag att utbudet inte var något för mig. Jag hörde av mig till företaget för att ångra köpet. Företaget säger att jag inte kan ångra köp av en streamingtjänst eftersom ångerrätten inte gäller för digitalt innehåll, stämmer det?

Svar: Det stämmer att digitalt innehåll är undantaget från ångerrätten. Men en streamingtjänst är inte digitalt innehåll utan en digital tjänst. Digitala tjänster har du rätt att ångra. Företaget kan ha rätt att ta betalt för den tid du använt tjänsten. För att ha rätt till betalning krävs det att företaget gett dig korrekt information om ångerrätten. Med digitalt innehåll menas datorprogram, spel, e-bok eller filmer du får tillgång till genom nedladdning eller direktuppspelning. En digital tjänst kännetecknas av att utbudet förändras över tid. Till exempel att nya serier och filmer tillkommer eller tas bort från utbudet. Digitalt innehåll och digital tjänst är alltså två olika saker, som lätt kan förväxlas. Jag föreslår att du tar kontakt med företaget igen. Argumentera för att ångerrätten gäller eftersom du köpt en digital tjänst.


Annons

Annons

Fråga: Jag köpte en e-bok via nätet. Jag insåg på en gång att jag köpt boken på engelska istället för svenska. Jag kontaktade företaget för att byta boken men de sa att köpet inte går att ångra. Jag har inte läst boken. Vad gäller?

Svar: I normala fall har du 14 dagars ångerrätt när du handlar på nätet men det finns några undantag. E-boken är just ett av undantagen. Men för att undantaget ska gälla ska du uttryckligen ha godkänt att du inte har någon ångerrätt. Om du inte godkänt det kan du ta kontakt med företaget och ångra köpet. Har du däremot godkänt att du i samband med köpet avsäger dig ångerrätten finns det tyvärr inget du kan göra

Läs mer

2024-05-23 12:31
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-05-21 10:37
Vilka är de bästa tilltuggen för att hålla energin uppe under tentaskrivandet? Packar du med dig åtta red bull till…
2024-05-16 23:35
Jordens undergång känns närmare än någonsin med klimatkris, konflikter och hotande krig, och innevarande tema kan…