Annons
Flyttlådor
Foto: Unsplash/Creative commons

Konsumentkollen: Om utflyttning och uthyrning


Kan man åka på skadestånd för slitage i hyreslägenheten man inte själv har kunnat råda över? Och kan man ta ut mer hyra när man hyr ut sin lya möblerad i andra hand? Konsument Uppsala svarar.

Fråga: Jag är klar med mina studier och flyttar inom kort från Uppsala. Jag har sagt upp min hyreslägenhet men oroar mig inför besiktningen. När jag flyttade in fanns det en del skador i lägenheten och den var sliten. Jag är rädd att jag kommer behöva betala för detta när jag flyttar. När har hyresvärden rätt att kräva ersättning från mig för skador?

Svar: Du kan bli skyldig att betala ett skadestånd till din hyresvärd för onormalt slitage. Vad som är onormalt slitage bedöms från fall till fall. Men hur länge du bott i lägenheten och hur omfattande skadorna är vägs in i bedömningen. Till normalt slitage räknas mindre repor i golvet och vissa hål i väggarna efter tavlor. Däremot anses trasig badrumsinredning eller färg på väggarna inte som ett normalt slitage. Om hyresvärden bedömer att slitaget är onormalt och lägenheten behöver göras iordning inför nästa hyresgäst kan hyresvärden kräva skadestånd av dig för att tapetsera eller måla om. Ny färg eller nya tapeter kan medföra att standarden i bostaden förbättras. Det ska du inte behöva betala för. Hyresvärden ska därför göra ett åldersavdrag för den tid som tapeterna suttit uppe.


Annons

Annons

Fråga: Jag funderar på att hyra ut min bostad i sommar då jag kommer arbeta på annan ort. Jag har inte riktigt lust att tömma lägenheten så jag funderar på att hyra ut den möblerad. Har jag då rätt att ta ut en högre hyra?

Svar: Ja det har du. Det är tillåtet att lägga på 10-15 procent på hyran när du hyr ut lägenheten fullt möblerad. Faktiskt kostnader som till exempel internet, el och tv har du också rätt att lägga på hyran. Om du kräver att din hyresgäst ska betala 15 procent mer än vad du själv gör kan det ses som oskäligt. Kom ihåg att stämma av med din hyresvärd eller bostadsrättsförening att du får hyra ut i andra hand.

Läs mer

2023-06-02 09:33
KONSUMENTKOLLEN: Vi äntrar konsert- och festivalsäsongen, men har du koll på dina rättigheter när du köpt biljetter till…
2023-05-26 10:45
Terminen är slut = sommaren gör debut! Planeterna har överlagt och svarat på hur ditt stjärnteckens sommarplaner ser ut…
2023-05-22 09:33
KONSUMENTKOLLEN: Vad händer om du blir sjuk innan resan till Grekland i sommar? Eller om du ångrar den där flygresan som…