Annons
Annons
Borttappat baggage
Bagaget kom inte med flyget – vad har man rätt till?
Foto: Anidaat/Wikimedia commons

Konsumentkollen: Väskor på villovägar


Borttappade bagage och inställda flyg – vad har du rätt till för ersättning som flygresenär? Konsument Uppsala svarar.

Fråga: Mitt flyg till Spanien blev inställt. Jag köpte flygbiljetten av en resebyrå på nätet. Jag har vänt mig både till flygbolaget och resebyrån för att få pengarna tillbaka men upplever att jag slussas runt. Vem är egentligen ansvarig för att ersätta mig?

Svar: När din flygresa ställs in är det flygbolaget som är ansvariga för att ersätta dig. Det är till flygbolaget du ska vända dig med ditt krav. Flygbolaget är skyldiga att betala tillbaka pengarna inom sju dagar. Du kan också vända dig till resebyrån med ditt krav. Du kan behöva betala resebyrån för att de ansöker om återbetalning hos flygbolaget. För att resebyrån ska ha rätt betalning ska du och resebyrån ha avtalat om det.

Fråga: Jag undrar om jag måste acceptera en voucher när ett flyg blir inställt?

Svar: Nej, du har rätt att få pengarna tillbaka.


Annons

Annons

Fråga: Jag vandrade i fjällen i somras. Mitt bagage kom inte med flyget och jag stod utan min utrustning. Jag behövde köpa nya kängor, ryggsäck och två uppsättningar kläder. Nu är jag hemma igen och undrar vad jag har rätt till?

Svar: När ditt bagage försenas ska du anmäla det direkt på flygplatsen. För att få ersättning från flygbolaget behöver du skicka ditt krav till flygbolaget tillsammans med kvittona för inköpen. Från det att du mottagit ditt försenade bagage har du 21 dagar på dig att skicka kravet till flygbolaget. Du har rätt till ersättning för de kostnader som du drabbas av på grund av att bagaget försenades. Tänk på att begränsa skadan. Detta innebär att om du köper mer än nödvändigt eller väljer det dyraste alternativet finns det risk att du inte får full ersättning. Det är vanligt att flygbolaget ersätter skor och kläder med hälften av kostnaden eftersom du bedöms ha nytta av sakerna hemma.

Fråga: Jag kom nyligen hem från en vecka i Grekland. Mitt bagage blev försenat på hemvägen. Kan jag begära någon ersättning från flygbolaget?

Svar: Det är svårt att få ersättning i denna situation. Det beror på att du inte bedöms ha några merkostnader när du kommit hem.

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…