Annons
Rutten mat
Det finns många knep för att se till att du äter upp din mat innan den måste slängas.
Foto: Unsplash/FOODISM360

Konsumentkollen: Så undviker du att bli ett matsvin


Hur ska man tänka för att minska sitt matsvinn? Konsument Uppsala svarar.

Fråga: Jag har insett att jag inte tar hand om den mat jag köper. Detta gör att jag tyvärr tvingas slänga en hel del och det blir dyrt för mig. Tacksam för tips på vad jag kan göra.

Svar: Vad bra att du vill minska ditt matsvinn. Varje år slängs det och hälls ut stora mängder mat och dryck som faktiskt är fullt ätbar. Att minska matsvinnet påverkar både miljön och din plånbok positivt. Det finns flera saker du kan göra, här kommer några tips:

Börja med att se till att du har rätt temperatur i kyl och frys. +4 °C är en bra temperatur i kylskåpet och -18 °C i frysen.

Mat som har passerat bäst före-datumet och som förvaras enligt anvisningarna är ofta fullt ätbar. Bäst före-datumet handlar om livsmedlets kvalitet. Datumet ska garantera kvalitet inom exempelvis smak, tuggmotstånd, färg och krispighet. Märkningen handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Lukta, smaka och titta därför innan du slänger. Sista förbrukningsdag är däremot en märkning att ha koll på. Har livsmedlet passerat sista förbrukningsdag är det inte längre säkert att äta. Skilj därför på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Tillhör du någon riskgrupp med särskilda kostråd gäller givetvis dessa.

Planera vad du ska äta innan du går till mataffären. Kanske har du färskvaror hemma som du kan använda i nya maträtter? Planera därför dina inköp utifrån den mat du redan har hemma. Köp heller inte mer mat än vad du gör av med.

Ett avslutande tips är att ta vara på dina matrester. De kan bli grunden i en helt ny maträtt eller frysas in och användas vid ett senare tillfälle.


Annons

Annons

Läs mer

2023-06-02 09:33
KONSUMENTKOLLEN: Vi äntrar konsert- och festivalsäsongen, men har du koll på dina rättigheter när du köpt biljetter till…
2023-05-26 10:45
Terminen är slut = sommaren gör debut! Planeterna har överlagt och svarat på hur ditt stjärnteckens sommarplaner ser ut…
2023-05-22 09:33
KONSUMENTKOLLEN: Vad händer om du blir sjuk innan resan till Grekland i sommar? Eller om du ångrar den där flygresan som…