Annons
Annons
Bild Jacka
Jackan visade sig vara mycket noppigare i verkligheten än på bilden i köp- och säljgruppen.
Foto: Unsplash/Ian Keefe

Konsumentkollen: Noppor och oanvända böcker


Kan man reklamera en noppig jacka trots att den är köpt av en privatperson? Och hur gör jag med kursböckerna som jag köpt i onödan? Konsument Uppsala ger svar.

Fråga: Jag köpte en vinterjacka av en privatperson via en köp- och säljgrupp på Facebook. Säljaren beskrev att jackan såldes i befintligt skick. På bilderna ser den ut att vara i fint skick men jackan jag fått hem är sliten, noppig och har flera mindre hål. Kan jag reklamera när jag köpt av en privatperson?

Svar: Ja, du kan reklamera när du köpt av en privatperson men du har inte samma konsumentskydd som om du hade handlat från ett företag. Säljs jackan i befintligt skick kan du inte räkna med att den är felfri. När du köper en vara av en privatperson har du en undersökningsplikt. Detta innebär att fel som du borde ha upptäckt genom att undersöka varan kan bli svåra att klaga på. Trots att varan såldes i befintligt skick kan du ändå ha rätt att klaga till säljaren. Om jackan är i ett mycket sämre skick än vad du kunde förutsätta behöver du ta kontakt med säljaren och klaga. Av säljaren kan du kräva att felet rättas till, ett prisavdrag eller att få häva köpet.
 


Annons

Annons

Fråga: Jag köpte kursböcker av en annan student. Nu ska jag inte läsa den kursen längre och behöver därför inte böckerna. Kan jag ångra köpet?

Svar: När du köper något av en privatperson har du inte rätt att ångra köpet. För att du ska ha rätt att ångra dig ska du och säljaren ha avtalat om detta.

"Köparen är skyldig att hämta varan men till dess är du skyldig att ta hand om den."

Fråga: Jag sålde nyligen en skrivbordsstol. Personen som köpte stolen har betalat men kommer inte och hämtar den. Jag har flera gånger försökt få personen att komma och hämta stolen men får bara till svar att personen ska göra det inom kort. Eftersom jag bor i ett litet korridorsrum har jag varken plats eller lust att förvara stolen längre. Vad kan jag göra?

Svar: När du säljer en vara till en privatperson gäller köplagen där det finns en bestämmelse som säger att både köpare och säljare har en så kallad vårdplikt. Det betyder att du ska ta hand om varan till dess att köparen hämtar den. Köparen är skyldig att hämta varan men till dess är du skyldig att ta hand om den. Om du trots flera uppmaningar till köparen inte kan förmå denne att komma och hämta stolen kan du ha rätt att häva köpet. Det innebär att du kan återbetala det köparen betalat och sälja stolen till någon annan. Men innan du har rätt att göra en hävning bör du ge köparen så kallad tilläggstid. Skriv därför till köparen och uppmana denne att hämta stolen inom en viss tid och förklara vad som kommer att hända om det inte efterföljs.

Läs mer

2024-07-03 10:46
På sommaren vill många lägga tid på annat än att stå i köket och sleva. Det ska gå lätt, snabbt och gärna både vara…
2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…