Annons
Annons
Julklappar
Ge inte bort konsertbiljetter om du inte är säker på att den som får klappen vill ha dem – ångerrätt gäller nämligen inte kulturevenemang.
Foto: Unsplash

Konsumentkollen: Kan man lämna tillbaka årets julklapp?


Vågar man skicka efter julklappar? Och vad händer om personen som får klappen inte vill ha den – kan man ångra köpet? Konsument Uppsala ger svar.

Fråga: Jag funderar på att ge bort evenemangsbiljetter till min syster men jag är lite osäker på om hon verkligen kommer uppskatta evenemanget. Om jag köper biljetter och det visar sig bli fel, går det att ångra köpet?

Svar: Nej, det går inte att ångra köpet. Kulturevenemang är undantagna den ångerrätt som i vanliga fall finns när du handlar något via nätet. Fundera på om det är aktuellt att köpa ett presentkort istället så att din syster kan välja evenemang själv. Köper du presentkort är det viktigt att kontrollera hur länge det är giltigt. Presentkort gäller i 10 år om inget annat står angivet på kortet.

Jag ska köpa julklappar via nätet men funderar på om det kommer gå att ångra köpet då ångerrätten bara är 14 dagar.

Svar: Det stämmer att ångerrätten är 14 dagar från det att du mottagit leveransen. Inför jul är det vanligt att företag förlänger ångerrätten så att det ska vara möjligt att lämna tillbaka de julklappar som inte blev bra. Undersök vad som gäller innan du beställer.

"Vad gör jag om varan inte hinner komma fram till jul?"


Annons

Annons

Fråga: I år har jag bestämt mig för att bara köpa återbrukade julklappar från second-hand affärer. Går det att lämna tillbaka om det visar sig att julklappen inte passar eller om det skulle vara något fel på den?

Svar: Det är frivilligt för butiken att erbjuda öppet köp eller bytesrätt. Fråga i butiken innan vad som gäller. Är det något fel på julklappen så har du rätt att klaga på fel som fanns på varan när du köpte den i upp till tre år efter köpet. Du kan inte klaga på fel som beror på slitage eller fel som du orsakat själv.

Fråga: Jag har beställt varor som på grund av halvledarbristen har lång leveranstid. Vad gör jag om varan inte hinner komma fram till jul?

Svar: Om du inte får din beställning inom den tid som du och företaget bestämt ska du ta kontakt med företaget och kräva att de levererar till dig. Om inte företaget kan leverera till dig har du rätt att häva köpet. Har förseningen orsakat dig kostnader har du rätt att kräva ersättning från företaget för de kostnader du haft. Är det så att förseningen beror på något som företaget inte kunde förutse är förseningen bortom företagets kontroll. Då har du fortfarande rätt att häva köpet men kan inte kräva något ytterligare.

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…