Annons
Annons
Open shop
"Do I have open shop on this?" hade man kunnat fråga om man har undringar kring öppet köp och är halvtaskig på engelska.
Foto: Unsplash

Konsumentkollen: Har jag alltid ångerrätt?


Har jag alltid ångerrätt på ett köp? Och vad är skillnaden mellan ångerrätt och öppet köp? Konsument Uppsala svarar.

Fråga: Jag har näthandlat en hel del på sistone, både inför jul också under mellandagsrean. Jag behöver nu ta tag i att skicka tillbaka en hel del saker. Men något jag funderat på är vad som egentligen är skillnaden på ångerrätt och öppet köp, båda handlar väl om möjligheten att ångra ett köp?

Svar: Det stämmer att både ångerrätten och öppet köp syftar på möjligheten att kunna lämna tillbaka en vara som du köpt. Men det finns en viktig skillnad. Ångerrätt är en lagstadgad rättighet du har när du köper något på distans, så som vid näthandel eller telefonförsäljning. Ångerrätten styrs av lagen och företaget kan inte själva bestämma om de erbjuder ångerrätt eller inte vid handel på distans. Handlar du däremot i en butik har du aldrig den lagstadgade ångerrätten. Detta beror på att du inte gör köpet på distans utan i företagets butik.

På plats i butiken har du möjlighet att testa eller prova varan och undersöka dess egenskaper på ett sätt som du inte kan göra om du gör köpet på distans. När du handlar i en butik finns det alltså ingen lag som ger dig rätten att byta eller lämna tillbaka en vara. De allra flesta butiker erbjuder öppet köp och bytesrätt. Kom ihåg att olika butiker har olika regler. Vissa butiker kan alltså erbjuda öppet köp i ett helt år medan andra butiker inte erbjuder öppet köp alls.


Annons

Annons

Fråga: Jag handlade på mellandagsrean. Det var mycket folk i butiken så jag köpte en vara utan att testa den. Väl hemma känns det inte rätt och jag ångrar mig. Jag går till butiken igen för att lämna tillbaka varan men de säger att det inte går då jag öppnat förpackningen. Däremot kunde jag få ett tillgodokvitto. Jag trodde jag hade ångerrätt eller öppet köp, har jag inte det?

Svar: När du handlar i en butik bestämmer butiken vilka regler som gäller för öppet köp och bytesrätt. Ångerrätt är bara aktuellt i det fall du handlat på distans. Eftersom butikens regler gäller kan de alltså kräva att förpackningen ska vara oöppnad för att du ska få lämna tillbaka varan. Eftersom butiken erbjuder ett tillgodokvitto verkar de erbjuda dig bytesrätt vilket innebär att du får byta till en annan vara nu eller vid ett senare tillfälle. Det är alltså ingen självklarhet att du har rätt att ångra köp du gjort i en butik.

Om du inte ser någon skylt vid kassan som informerar om reglerna för öppet köp och bytesrätt kan du ha som vana att fråga i butiken vad som gäller innan du köper.

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…