Annons
Annons
Nycklar
Foto: Unsplash

Konsumentkollen: Ohyvens hyra


Behöver du acceptera en oskäligt hög hyra bara för att du bor i andrahand? Och vad räknas egentligen som onormalt slitage? Konsument Uppsala svarar!

Fråga: Jag bor i en hyresrätt som jag hyr i andra hand av en privatperson. Jag misstänker att jag betalar för hög hyra. Finns det något jag kan göra för att ta detta vidare?

Svar: När du hyr i andra hand ska du inte behöva betala för hög hyra. Hyran du betalar ska vara skälig. För att veta vad som är skälig hyra vägs det in vad en motsvarande lägenhet i samma område kostar. Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har rätt att göra ett påslag på 10-15 procent på hyran om lägenheten hyrs ut möblerad. I hyrespåslaget räknas även de faktiska kostnaderna för internet, tv, el och liknande in. Kräver förstahandshyresgästen att du ska betala 15 procent mer än vad hen betalar så är hyran att anse som oskälig. Om du anser att din hyra är oskälig kan du vända dig till Hyresnämnden för att få ärendet prövat. Bedömer Hyresnämnden att du betalat för mycket i hyra har du möjlighet att få mellanskillnaden mellan vad som är skälig hyra och den hyra du faktiskt betalat.
 

"Som hyresgäst kan du bli skyldig att betala ett skadestånd till hyresvärden för onormalt slitage och skador i lägenheten."


Annons

Annons

Fråga: Jag hyr en bostadsrätt i andra hand. Personen som äger bostaden och hyr ut till mig har nu sagt upp kontraktet och jag måste flytta. Finns det några möjligheter för mig att få bo kvar?

Svar: När din hyresvärd säger upp kontraktet så har du inte rätt att få det förlängt. Du är därför skyldig att flytta vid uppsägningstidens slut.

Fråga: Jag flyttade nyligen ut från den studentlägenhet jag hyrt under fem års tid. Enligt besiktningen bedömdes bostaden vara i fint skick och jag fick inga anmärkningar. Hyresvärden har nu skickat en faktura till mig för att de har behövt måla om lägenheten. Redan när jag flyttade in i lägenheten var den sliten. Är det rätt att jag ska bekosta ommålning av lägenheten?

Svar: Som hyresgäst kan du bli skyldig att betala ett skadestånd till hyresvärden för onormalt slitage och skador i lägenheten. Om ommålningen som gjorts inte beror på skadegörelse eller onormalt slitage utan är en del i hyresvärdens generella underhåll för lägenheten bör inte du behöva betala denna kostnad. Eftersom lägenheten inte bedömdes ha några skador eller andra anmärkningar råder jag dig att ta skriftlig kontakt med din gamla hyresvärd och invända mot betalningskravet.

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se. Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16. Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2.

Här kan du läsa tidigare spalter från Konsument Uppsala:

Piloten blev sjuk

Skrämd av skrymmande retur

Så funkar drop-shipping

Funderingar kring fakturor

Alla hjärtans klag

E-företaget seriöst?

Har jag alltid ångerrätt?

Kan man lämna tillbaka årets julklapp?

Lurad över luren

Hur fyndiga är egentligen klippen?

Kan jag bli fri från gymmet?

Kvittar det med kvitto?

Noppor och oanvända böcker

Så undviker du att bli ett matsvin

Kass kvalitet på begagnad cykel

Handla hållbart

Väskor på villovägar

Om utflyttning och uthyrning

E det okej att ångra e-köp?

Ånger efter nätauktion

Greenwashing

Piratsmart

Flyttfunderingar

Vi drar inte till fjällen

Feltryckta priser och beställningsdeviser

Är jag ansvarig för borttappad retur?

Matnyttigt om matköp

Undvik att bli lurad på rean

Kan hörlurar lämnas tillbaka?

Att tänka på när du köper bil

Säljkrav från exet

Kan jag reklamera second hand-jacka?

Behövs cykelförsäkring?

Nytt på flygfronten

Stärkt konsumentskydd från 1 maj

Avbokningar i coronatider

Mer ekonomiskt med maskindisk?

Ok med prishöjning på abonnemang?

Flyttkoll

Nu är det klippt!

Läs mer

2024-06-17 12:21
Vet du inte vad du ska läsa under dina lediga stunder i sommar? Vissa föredrar en tummad pocket, andra en väl inläst…
2024-06-05 15:33
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-06-05 08:52
Sommaren närmar sig, tiden invånarna tycks halveras och ökenstaden Uppsala går in i en slö vardagslunk. Men visst finns…