
Konsumentkollen: Piloten blev sjuk
Fråga: Mitt flyg ställdes in på grund av att piloten blev sjuk. Jag ombokades till nästa flyg men blev nästan 12 timmar försenad. Jag sökte ersättning hos flygbolaget som nu gett mig avslag på mitt krav. Flygbolaget motiverar sitt avslag med att pilotens sjukdom var en extraordinär omständighet utom deras kontroll. Vad gäller i denna situation?
Svar: Som extraordinär omständighet betraktas säkerhetsrisker, politisk instabilitet i ett land, strejk som ligger utanför flygbolagets verksamhet, väderförhållandet som gör det omöjligt att flyga och oförutsedda brister i flygsäkerheten. Att det uppstår sjukdom hos flygbolagets personal är inte något som bedöms vara en extraordinär omständighet. Flygbolaget är därför skyldiga att kompensera dig. Hur mycket kompensation du får bestäms av hur försenad du var och flygresans längd.
"Det är flygbolagets villkor som avgör vilka möjligheter det finns att rätta till ett felstavat namn."
Fråga: Nyligen köpte jag flygbiljetter till i sommar. Det gick lite fort när jag bokade så jag råkade stava fel på min medresenärs namn. Flygbolaget tar 600 kronor för att ändra namnet på biljetten. Är det en rimlig summa?
Svar: Det är flygbolagets villkor som avgör vilka möjligheter det finns att rätta till ett felstavat namn. Vissa flygbolag tillåter kostnadsfria namnändringar medan andra flygbolag tar ut en avgift för att ändra namnet. Därför går det inte att säga huruvida summan är rimlig eller inte.
Fråga: Jag har gjort praktik utomlands och kom nyligen hem. När jag hämtade ut min resväska var den helt förstörd. Jag hade bråttom till bussen efteråt och tänkte att jag klagar på flygbolagets bagagehantering när jag är hemma. Nu säger flygbolaget att det inte går att utesluta att mitt bagage blivit skadat på annat sätt och därför kan inte flygbolaget ersätta mig. Vad kan jag göra?
Svar: Flygbolaget är ansvarig för allt incheckat bagage. Har bagaget blivit skadat under flygresan behöver du anmäla detta till bagageutlämningen direkt. Det är viktigt att fylla i en så kallad PIR-rapport tillsammans med en representant för flygbolaget eller flygplatsen. PIR-rapporten blir ditt bevis på att din väska skadats under flygningen. Eftersom du verkar ha lämnat flygplatsen utan att ha fyllt i denna kan det bli svårt för att bevisa att skadan inträffade under flygningen. Om du fotograferade din skadade väska på flygplatsen kan det i vissa fall fungera som bevis. Saknar du både PIR-rapport och bilder har du troligtvis svårt att få igenom ditt krav på ersättning.
Konsumentkollen
Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se. Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16. Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2.
Här kan du läsa tidigare spalter från Konsument Uppsala:
Kan man lämna tillbaka årets julklapp?
Hur fyndiga är egentligen klippen?
Så undviker du att bli ett matsvin
Kass kvalitet på begagnad cykel
Feltryckta priser och beställningsdeviser
Är jag ansvarig för borttappad retur?
Kan jag reklamera second hand-jacka?
Stärkt konsumentskydd från 1 maj
Mer ekonomiskt med maskindisk?